Zelfs Poetins bondgenoten laten ‘Russisch Davos’ nu links liggen

Economisch forum Sint-Petersburg Dat westerse landen het St. Petersburg International Economic Forum mijden, is na bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne geen verrassing. Wel wordt nu pijnlijk duidelijk dat ook veel niet-westerse landen liever verstek laten gaan.

Hoofdredacteur Dmitri Moeratov (op schermen) van de Novaja Gazeta, die in 2021 de Nobelprijs van de Vrede won, sprak vorige week via een videoverbinding vertegenwoordigers toe van de Europese Unie en democratisch Rusland in het Europees Parlement in Brussel.
Hoofdredacteur Dmitri Moeratov (op schermen) van de Novaja Gazeta, die in 2021 de Nobelprijs van de Vrede won, sprak vorige week via een videoverbinding vertegenwoordigers toe van de Europese Unie en democratisch Rusland in het Europees Parlement in Brussel. Foto Olivier Hoslet/ EPA

Het is de belangrijkste datum op de Russische zakelijke agenda, maar op het driedaagse St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF), dat deze woensdag van start gaat, zijn delegaties van topniveau dit jaar dun gezaaid. De internationale gastenlijst wordt aangevoerd door China, India, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Net als vorig jaar zal een Afghaanse Taliban-delegatie aanschuiven en ook Servië, Cuba en de first lady van Burundi zijn van de partij.

Hoger dan ministerieel niveau lijkt de door president Poetin voorgezeten bijeenkomst dit jaar echter niet te komen. In 2019, voor Covid, werd het forum nog bezocht door onder meer de Chinese leider Xi Jinping en António Guterres, secretaris-generaal van de VN. Het thema dit jaar is veelzeggend: ‘Soevereine ontwikkeling als basis van een rechtvaardige wereld’, met panels over de ‘dedollarisatie’ van de wereldeconomie, islamitisch bankieren en de digitale toekomst. Vorige week bedankte Poetin genodigden alvast voor hun steun om „de zware gevolgen van de onrechtmatige sancties” de baas te worden. De reden voor de westerse sancties – de oorlog met Oekraïne – wordt in het programma nergens genoemd.

Dat westerse landen het ‘Russische Davos’ mijden, is na bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne en de opstapelende sanctiepakketten geen verrassing. In aanloop naar de conferentie werd echter pijnlijk duidelijk dat ook veel niet-westerse landen liever verstek laten gaan. „Het gaat niet om westerse vertegenwoordigers, op hen rekent niemand, maar ook van de BRICS-landen komt vrijwel niemand”, klaagden anonieme ambtenaren begin juni tegen de Russischtalige nieuwssite The Bell. De Braziliaanse president Lula da Silva liet eind mei al weten „verhinderd” te zijn.

Lees ook: Van iPhones tot auto’s: hoe Rusland westerse sancties weet te omzeilen en de schappen gevuld houdt

Rusland had het liever anders gezien. In april liet Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov weten dat verschillende zakenlieden uit westerse landen „zeer geïnteresseerd” waren in deelname, maar hadden verzocht om anonimiteit uit angst in hun thuisland „levend te worden opgegeten”. Vorige maand onthulde de Financial Times dat de spaarzame westerlingen op de sprekerslijst, onder wie voormalig Google-directeur Eric Schmidt en de Amerikaans-Russische econoom en voormalig Yandex-topman Ilja Streboelajev, helemaal niet van plan waren te gaan. Eerder deze maand ontvingen reeds geaccrediteerde westerse journalisten bericht dat zij, als vertegenwoordigers van ‘onvriendelijke’ landen, toch niet welkom zijn.

De oorlog vormt een ingewikkelde evenwichtsoefening voor Ruslands ‘strategische’ bondgenoten als Kazachstan

Een van de opvallendste afwezigen is Kazachstan. Eind vorige week liet het presidentiële kantoor in Astana weten dat president Kassym-Jomart Tokajev niet naar Sint-Petersburg afreist, en slechts twee afgevaardigden stuurt. Een reden voor zijn afwezigheid werd niet gegeven, maar het lijkt erop dat Tokajev de betrekkingen met het Westen niet wil bederven. Vorige maand nog woonde hij, samen met andere Centraal-Aziatische leiders, Poetins Overwinningsfeestje bij op het Rode Plein. Het leidde in westerse hoofdsteden tot scheve blikken.

De oorlog vormt een ingewikkelde evenwichtsoefening voor Ruslands ‘strategische’ bondgenoten als Kazachstan. Vorig jaar trok Tokajev op het Sint-Petersburgse forum de stoute schoenen aan door, gezeten op het podium naast Poetin, te verklaren niet van plan te zijn de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ in Oost-Oekraïne te erkennen. Tegelijkertijd is Kazachstan, lid van een douane-unie met Rusland, uitgegroeid tot belangrijke doorvoerhaven voor gesanctioneerde en andere goederen naar Rusland. Toen het Westen dreigde met secundaire sancties, beloofde Astana de controles aan de zevenduizend kilometer lange grens met Rusland te versterken.

‘Rusland zonder Poetin’-brainstorm

Voordat Poetin in Sint-Petersburg deze woensdag het economische forum aftrapt, werd in Brussel vorige week een heel andere Rusland-bijeenkomst gehouden. Op uitnodiging van het Europees parlement was daar de bijna voltallige Russische oppositie verzameld, om onder de ietwat apocalyptische noemer ‘The Day After’ in een zwaar beveiligd gebouw te brainstormen over een toekomst voor Rusland zonder Poetin.

Lees ook: In Centraal-Azië groeit de argwaan voor Rusland, China ziet zijn kans

Onder de aanwezigen waren vele, uit Rusland gevluchte en daar tot ‘buitenlands agent’ gebrandmerkte, politici, activisten en analisten, maar ook vertegenwoordigers van etnische minderheden en feministische organisaties. Alleen het team van de gevangen oppositiepoliticus Aleksej Navalny had de uitnodiging geweigerd, meldde de BBC dinsdag in een verslag van de conferentie. Van Europese zijde waren onder meer Eurocommissaris Vera Jourová en de Duitse EP-vicevoorzitter Katarina Barley aanwezig. Zij prezen de Russische oppositieleden om hun moed.

Doel van de conferentie was volgens de organisatoren, vertegenwoordigers van Letse, Duitse, Franse en Poolse fracties, om eenheid te smeden binnen de verdeelde Russische oppositie en Europa ervan te overtuigen dat democratie in Rusland mogelijk is. Maar de weg daar naartoe blijft nog in nevelen gehuld. Daarvoor is vrede in Oekraïne in elk geval noodzakelijk. De enige Oekraïense afgevaardigde was Oleksi Arestovytsj, politicus en oud-adviseur van Zelensky. Hij begon zijn voordracht met de woorden „andermans vrede bestaat niet” en stelde dat democratisering van Rusland gunstig is voor Oekraïne.

De Litouwse Andrius Kubilius onderstreepte tegenover de BBC dat de bijeenkomst van groot belang was voor Russen, maar zeker ook voor Oekraïners. „De mogelijkheid van verandering in Rusland hangt af van een Oekraïense overwinning. Oekraïnes overwinning hangt af van de levering van westerse wapens. De levering van die wapens hangt er onder meer van af of het Westen kan beginnen te geloven in de mogelijkheid van democratie in Rusland.”