Venus Williams was een opsteker voor Rosmalen, maar na één ronde ligt ze er al uit

Reportage

Libéma Open Rosmalen Tennislegende Venus Williams strandde in de eerste ronde van het toernooi in Rosmalen. „Precies wat de organisatie niet wilde.”

Venus Williams in actie tegen Celine Naef op de tweede dag van het Libéma Open tennistoernooi in Rosmalen.
Venus Williams in actie tegen Celine Naef op de tweede dag van het Libéma Open tennistoernooi in Rosmalen. Foto Sander Koning/ANP

Normaal gesproken is hij nooit te laat, verontschuldigt toernooidirecteur Marcel Hunze zich als hij komt aanlopen. Maar hij moest net even „de zus” ontvangen en daarom had hij wat vertraging.

Die zus, dat is Serena Williams, die naar Rosmalen kwam om háár zus, Venus, aan te moedigen. Dubbel prijs voor het grastennistoernooi: op de baan zevenvoudig grandslamwinnaar Venus. En op de tribune de nóg succesvollere Serena, die 23 grandslamzeges won voordat ze vorig jaar stopte met tennissen.

Hunze hoorde pas een week of twee geleden dat Venus Williams op het gras van Rosmalen wilde gaan spelen. Dat doet ze graag, ze won Wimbledon vijf keer, maar had sinds begin dit jaar niet meer gespeeld vanwege een hamstringblessure. Williams was „superwelkom”, zegt Hunze. „Er zijn maar weinig echte legends in het tennis, en zij is er een.”

De dag dat het bekend werd dat ze kwam, was er „een piek” in de kaartverkoop. Het was ook precies de opsteker die Rosmalen kon gebruiken, nadat eerder onder meer Tim van Rijthoven, die vorig jaar op spectaculaire wijze de finale won van Daniil Medvedev, moest afzeggen met een blessure.

En zo stond Williams (42) dinsdagmiddag op het centercourt van het Libéma Open in Rosmalen. Met een wildcard, want de Amerikaanse is met de jaren teruggezakt naar de 696ste plek op de wereldranglijst. En tegen een andere wildcard: Celine Naef (17) uit Zwitserland.

‘Grote drie’

En alsof een leeftijdsverschil van vijfentwintig jaar niet opmerkelijk genoeg is – de Zwitserse werd geboren in het jaar dat Williams haar derde Wimbledontitel won, blijkt dat het duel ook nog eens Naefs debuut op het hoogste niveau (WTA) is. Inzichtelijk statistiekje vlak voor ze beginnen: waar Naef in haar carrière tot nu toe iets meer dan 39.000 dollar bij elkaar speelde, was dat voor Williams 42.406.778 dollar.

Ergens is het veelzeggend dat Williams, op haar 42ste en inmiddels toch echt in de nadagen van haar carrière, nog zo tot de verbeelding spreekt. Een veelgehoorde klacht is dat het huidige vrouwentennis echte sterren mist. Van een ‘grote drie’ zoals bij de mannen lang het geval was, is geen sprake.

En huidige toppers als Iga Swiatek en Aryna Sabalenka (de nummer één en twee van de wereld) spreken toch minder tot de verbeelding dan Venus en Serena. Al wil toernooidirecteur Hunze hierover niet al te veel somberen. Het heeft nou eenmaal tijd nodig voordat je echt „statuur” hebt in het tennis, zegt hij. „En Swiatek en Sabalenka zijn fantastische speelsters die heel constant zijn.”

Na drieën, even daarvoor heeft Tallon Griekspoor gewonnen van de Zweed Mikael Ymer, begint de partij. Venus Williams heeft er zin in. Ze was „vanbinnen aan het glimlachen” toen ze de baan op stapte, zegt ze in de persconferentie na afloop.

Het publiek – dat in de hitte naarstig smeert met zonnebrandcrème – ook. „Wow!”, verzucht Genevière Jong Loy als ze Williams voor het eerst ziet. Met tennisvriend Serge Martodihardjo zit ze op de tribune. „We hopen de oude Venus te zien.” Ze hopen allebei ook dat ze wint.

Serena Williams kijkt vanaf de tribune naar de wedstrijd van haar zus Venus.
Foto Sander Koning/ANP

De zussen Williams hebben vanwege hun fysieke kracht „verandering teweeggebracht in het tennis”, zegt Jong Loy. En de cultuur van het tennis is ook anders geworden, vindt Martodihardjo. „Tennis was vroeger echt een elitesport.”

Her en der fouten

En dan mag Williams als eerste serveren, terwijl haar zus – met zwart petje en een zwarte zonnebril – op de VIP-tribune een schaal met hapjes voorgehouden krijgt. Die service blijkt nog goed. Maar – „jammer, jammer, jammer” – Williams maakt her en der fouten. Als ze uit slaat, of in het net, schemert er heel af en toe ergernis door. En Naef blijkt óók een heel aardige service te hebben.

Toch gaat de eerste set in 6-3 naar Williams. „Ze is gewoon onder de indruk”, zegt een man van een tennisvereniging in Den Bosch op te tribune over Naef. „Zou ik ook zijn”, zegt de man naast hem.

Inderdaad, ze was „nerveus”, zegt Naef na afloop. „Misschien zag je dat een beetje.” Maar na die eerste set herpakt ze zich, en langzaam maar zeker zet ze de partij naar haar hand. In het publiek, dat weliswaar grotendeels op de hand van Williams is, gonst het geregeld „wel knap” en „goed hoor”.

En dan gebeurt, in de woorden van een toeschouwer, precies wat de organisatie niet wil: de 17-jarige debutant Naef schakelt tennislegende Williams uit. De tweede set wint ze met een tiebreak. De derde gemakkelijk met 6-2. Serena is dan al een tijdje niet meer op de tribune te zien.

Genevière Jong Loy en Serge Martodihardjo snellen de tribune af. Ze hopen nog een foto met Williams te kunnen maken.

Tevergeefs. De speelster stapt direct in een karretje dat al klaarstaat en meteen wegrijdt. Een beveiliger houdt een enkeling die mee wil hollen op afstand.

Het straalt op dat moment even weinig plezier uit. Maar, in de ultrakorte persconferentie na afloop, als Venus Williams de vraag krijgt hoe ze zich op haar 42ste nog motiveert, zegt ze: „Yeah, it’s a lot of fun.”

Foto Sander Koning/ANP