Paul McCartney maakt met AI een nieuwe Beatles-song

Popmuziek Paul McCartney wil met behulp van kunstmatige intelligentie ‘Now and Then’, een oude demo van John Lennon, omwerken tot een nieuwe Beatles-song – een halve eeuw na het einde van de Britse band.

Paul McCartney en George Harrison worden in 1965 door Fans ontvangen op het Franse vliegveld Orly.
Paul McCartney en George Harrison worden in 1965 door Fans ontvangen op het Franse vliegveld Orly. Foto AFP

Paul McCartney werkt aan een nieuwe Beatles-song met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), zo vertelde de popzanger aan de Britse zender BBC Radio 4. De oerversie van het nummer ‘Now and Then’ komt van een cassette die Lennons weduwe Yoko Ono in 1994 aan McCartney schonk. Op het hoesje staat ‘For Paul’. De cassette nam Lennon eind jaren zeventig op in zijn New Yorkse appartement, toen hij zich had teruggetrokken uit de muziekwereld. Hij begeleidde zichzelf op de piano. McCartney wil „de allerlaatste Beatles-song” later dit jaar uitbrengen.

Voor de nieuwe opname heeft AI Lennons stem geïsoleerd en opgepoetst. De demo van ‘Now and Then’ kwam in 2009 al uit, op een illegaal album.

The Beatles gingen uit elkaar in 1970, de helft van de Britse popgroep is niet meer in leven – John Lennon werd in 1980 vermoord, gitarist George Harrison overleed in 2001. Maar AI moet de band nu weer even tot leven wekken, zoals het eerder zangers en filmsterren uit de dood deed verrijzen.

In 1995 kwamen de drie toen nog levende Beatles al bij elkaar om twee liedjes van die cassette uit te werken tot nieuwe Beatles-songs: ‘Free as a Bird’ en ‘Real Love’. Ook aan ‘Now and Then’ werd toen een middagje gewerkt, vertelt de producer Jeff Lynne (ELO) aan BBC. De drie musici namen een grove achtergrondtrack op, maar ze lieten het lied toen liggen. Volgens McCartney omdat George Harrison het niet goed vond. Tegen de BBC: „Het had geen goede titel, het moest een beetje bewerkt worden, maar het had een prachtig refrein, en John zong het. Maar George vond het rotzooi, en The Beatles waren een democratie, dus deden we het niet.”

Volgens McCartney onderneemt hij nu een nieuwe poging omdat AI zo veel nieuwe mogelijkheden biedt. Voor de Beatles-documentaire Get Back (2021) van Peter Jackson leerde een computer Beatles-stemmen te herkennen en te isoleren van de rest. Diezelfde isolatietechniek gebruikt McCartney nu in concerten om een duet te zingen met Lennon. Ook bij de heruitgave van het album Revolver (1966) vorig jaar werd al AI ingezet. McCartney over AI: „Het is eng, maar opwindend, en het is de toekomst, en we zullen wel zien waar het ons zal brengen.”

McCartney – zondag wordt hij 81 jaar – deed de aankondiging in een interview naar aanleiding van zijn nieuwe Beatles-fotoboek 1964: Eyes of the Storm, en de bijbehorende expositie in de National Portrait Gallery in Londen. Het boek, waarvan de Nederlandse editie dinsdag verscheen bij Het Spectrum, bevat 275 foto’s die McCartney zelf maakte van eind 1963 tot begin 1964, de drie maanden waarin The Beatles wereldwijd doorbraken en ‘Beatlemania’ onder miljoenen fans veroorzaakten. McCartney blikt in het boek terug op die tijd: „Iedereen die een persoonlijk aandenken of een familieschat herontdekt, wordt onmiddellijk overspoeld door herinneringen en emoties, die vervolgens associaties oproepen die begraven leken in de tijd. Dat was precies wat mij overkwam bij het zien van deze foto’s, allemaal gemaakt tijdens een intense, drie maanden durende reis.”

De oorspronkelijke demo van Lennon:

https://youtu.be/MIZrdXm9UTQ