Neushoorns veranderen hun gedrag als hun hoorns preventief zijn verwijderd

Biologie Het verwijderen van de hoorn voorkomt dat de zwarte neushoorn bejaagd wordt. Maar dat heeft ook gevolgen voor de populatie.

Een onthoornde zwarte neushoorn. Van het dier zijn naar schatting nog vijfduizend individuen over.
Een onthoornde zwarte neushoorn. Van het dier zijn naar schatting nog vijfduizend individuen over. Foto Getty Images

Het preventief ‘onthoornen’ van zwarte neushoorns om stroperij tegen te gaan zorgt voor minder neushoornslachtoffers, maar heeft ook een keerzijde. In PNAS schrijven Zwitserse en Zuid-Afrikaanse onderzoekers dat het gedrag van de neushoorns duidelijk verandert: zo gaan ze minder sociale interacties aan (waaronder vechtpartijen met soortgenoten). Ook wordt hun territorium kleiner. Mogelijk heeft dat op de langere termijn gevolgen voor de neushoornpopulaties – al is nog niet duidelijk op welke manier en in welke mate.

De zwarte neushoorn (Diceros bicornis) wordt ernstig bedreigd: sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de aantallen al met zo’n 98 procent afgenomen als gevolg van stroperij. Tegenwoordig zijn er naar schatting nog zo’n 5.000 individuen over. Aan neushoornhoorns worden in Zuidoost-Azië medicinale krachten toegeschreven, en één kilo ervan zou volgens het PNAS-artikel zo’n 65.000 dollar kunnen opleveren: meer dan eenzelfde gewicht in goud of diamanten.

Omdat de neushoorns door stropers worden gedood om de hoorns te bemachtigen, nemen natuurbeschermers steeds vaker preventieve maatregelen. Ze verwijderen de hoorn op een diervriendelijke wijze, waardoor de neushoorn blijft leven. Maar tot nu toe was er weinig bekend over mogelijke gevolgen daarvan.

Betere beveiliging

Het huidige onderzoek is uitgevoerd onder 368 zwarte neushoorns in tien Zuid-Afrikaanse natuurreservaten, over een periode van vijftien jaar. In 2013 was er nog geen enkel individu preventief onthoornd, maar in 2020 ging het al om tweederde van alle dieren. Het aantal door stropers gedode neushoorns nam het afgelopen decennium af, al is er volgens de onderzoekers niet met zekerheid een oorzakelijk verband met de onthoorningen; ook de beveiliging van natuurreservaten nam bijvoorbeeld toe. Het aantal natuurlijke sterfgevallen is nagenoeg gelijk gebleven.

Toch is er wel degelijk een effect van het verwijderen van de hoorn waarneembaar, schrijven de biologen. Na de ingreep gaan vooral mannelijke zwarte neushoorns 37 procent minder sociale interacties aan met soortgenoten en andere grote herbivoren. Zo zoeken ze minder snel de confrontatie op – niet verwonderlijk, want de hoorn wordt gebruikt bij territoriumgevechten. Ook neemt het gebied waarbinnen ze actief zijn – hun home range – af met ruim 45 procent, tot een kleine 12 vierkante kilometer.

Wat de gevolgen zijn van die kleinere home ranges is nog onduidelijk. Een kleiner leefgebied zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een minder hoge voedselbeschikbaarheid, maar anderzijds zouden er méér leefgebieden binnen een reservaat kunnen ontstaan, waardoor de populatie kan uitbreiden. Tegelijkertijd kan een afname van sociale interacties ook gevolgen hebben voor hiërarchische verhoudingen tussen individuen, en mogelijk zelfs voor voortplantingssucces. Monitoring op de lange termijn is noodzakelijk, benadrukken de onderzoekers, om te zien welke en hoeveel invloed de onthoorning uiteindelijk zal hebben op de populatieomvang.