Wie zijn die mantelzorgers die hun bejaarde familie op de Spoedeisende Hulp achterlaten en zeggen: ‘Ik ga met vakantie’?

ZAP Op NPO lijkt het vakantieseizoen alvast begonnen. Terwijl Yora Rienstra de personeelstekorten in de zorg onderzoekt, staat MAX Vakantieman gedupeerde reizigers bij. Had reisorganisatie TUI van de shigella-bacterie in een Kaapverdisch hotel moeten weten?

MAX-ombudsvrouw Jeanine Janssen adviseert gedupeerden van Transavia, dat dit jaar honderden vluchten annuleerde.
MAX-ombudsvrouw Jeanine Janssen adviseert gedupeerden van Transavia, dat dit jaar honderden vluchten annuleerde. Beeld Omroep MAX

Het is begin juni, maar je voelt dat het land alweer langzaam aan het uitdoven is. Herhalingen bij de publieke omroep, daar begint het meestal mee. En voor je er erg in hebt is-ie er weer: MAX Vakantieman. Terwijl op NPO1 het vakantieseizoen is begonnen en half Nederland zich gereed maakt voor vertrek naar nóg warmere oorden, bekommert NPO3 zich in Half Holland in crisis om de stand van het land en de thuisblijvers. Yora Rienstra behandelde maandagavond de personeelscrisis in Nederland zo jolig mogelijk. Waarom begreep ik niet helemaal, tot ik haar naam opzocht en ontdekte dat ze (ook) cabaretier is. Ze stopte de thermometer even in de zorg en in de bouw. Inderdaad, twee sectoren met een tekort aan personeel. Ze vond ook twee mensen die geschoold zijn, één in de zorg en één in de bouw, die wel willen werken maar niet mogen, want geen verblijfsvergunning. Ze vond een jongen van 19 die liever in crypto handelde dan leraar werd.

Wonderlijke televisie. We hebben een feit: er is een tekort aan personeel. Camera aan, muziekje eronder, feit even checken. Verrek, het klopt. Nog meer feiten: Bezuiniging van 600 miljoen euro op de wijkverpleging, 1,6 miljard op de verpleeghuizen. Te checken feit: meer ouderen in de problemen en de zorg (met te weinig personeel) overbelast. We ontmoeten Annie in het ziekenhuis in Den Bosch. Annie brak haar bekken bij een val. Nu de breuk is geheeld, kan ze nergens heen. Ze woont samen met haar broer Jan, maar die kan niet meer voor haar zorgen en kinderen heeft ze niet. De wachtlijst voor het verpleeghuis is lang en ondertussen houdt ze een ziekenhuisbed bezet. Feit klopt.

Interessant was wat de geriater van het ziekenhuis vertelde: er zijn mantelzorgers die hun bejaarde familieleden op de Spoedeisende Hulp achterlaten en zeggen: „Ik ga met vakantie.” Dát zou je eens moeten uitzoeken, of dat een waargebeurd feit is.

Donkerbruin vermoeden

Zo, ik ben weer terug bij de Vakantieman en het recht dat vakantie heet. En een vakantie boeken en betalen bij een reisorganisatie kan zelfs recht geven op een aangename vakantie. Eén zonder smerige darmbacterie. Klanten van TUI waren in een hotel op een Kaapverdisch eiland doodziek geworden van wat achteraf de shigella-bacterie bleek. En nou ging het erom: wist TUI van die besmetting toen hun klanten naar dat eiland vertrokken? Op Facebook stonden waarschuwende reviews van Britse toeristen. Een van de gedupeerden zegt dat ze bij aankomst in het hotel al een donkerbruin vermoeden kreeg dat er wat loos was. Vlekken op het tapijt, een ernstig vervuild toilet.

Buikloop op een tropisch eiland, dat is toch gewoon pech? Dat zei de woordvoerder van TUI ook. Maar voor een shigella-besmetting geldt een meldingsplicht bij de GGD’s en het RIVM. Die wisten het, zegt TUI, maar wij niet. De verziekte vakantie vergoeden ze niet. Nu (nog) niet. De geschillencommissie gaat uitzoeken of TUI het had kúnnen weten.

En toen kwamen nog de vakantiegangers die níet gingen aan de beurt. Transavia schrapte afgelopen jaar honderden vluchten. Er waren vliegtuigen stuk en er was onvoldoende personeel om die te repareren. Reizigers werd last minute medegedeeld dat hun vlucht was geannuleerd. Een examenklas kon niet naar Praag, een ouder echtpaar niet naar Napels. Ze konden wel, maar ze vonden het de moeite niet meer. Met een latere vlucht zou hun toch al korte vakantie nog korter worden. Het geld voor de vliegtickets kregen ze terug, maar niet de kosten van het geboekte hotel of de museumtickets. In het advies van MAX-ombudsvrouw Jeanine Janssen hoorde ik een levensles. Ze zei: ga gewoon. Gaat het vliegtuig niet, neem het volgende. Want, zei ze, wie niet gaat, krijgt niets vergoed. En zo is het.