N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Noodhulp Inwoners van het overstroomde gebied en hun familieleden zijn georganiseerd in een chatgroep waar ze om evacuatie, hulpgoederen en informatie vragen. „Er zijn nog gepensioneerden in huis 98.”
Aan de rechteroever van de Dnipro is iedereen die door de overstroming weg moest of wilde, inmiddels geëvacueerd. Dat stelt in elk geval een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). „Er komen geen ontheemden meer bij”, aldus Olivia Headon, woordvoerder van IOM in Oekraïne. Het water begint alweer te zakken, al staat het peil nog steeds zo’n vier meter hoger dan voorheen.
Aan de door Rusland bezette linkeroever blijft de situatie ondertussen verslechteren. Mensen in het getroffen gebied wachten op evacuatie, voedsel en water. Het zakkende water bemoeilijkt nu juist de reddingsacties, stelt Joelja, een vrijwilliger die zich inzet voor de slachtoffers in bezet gebied, en die anoniem wil blijven wegens zorgen voor de veiligheid.
„Het zakken van het water beïnvloedt de logistiek: waar we voorheen met boten konden komen, is dat nu moeilijk. Huizen staan nog steeds onder water, maar het is niet duidelijk hoe we ze wel kunnen bereiken.”
Hoeveel mensen er nu nog hulpbehoevend zijn, is lastig in te schatten. Inwoners en hun familieleden zijn georganiseerd in een Telegramgroep waar ze elkaar om evacuatie, hulpgoederen of informatie vragen. Er komen nog elk uur nieuwe berichten bij. „De ‘onzen’ hebben zojuist contact opgenomen. Ze kregen Oekraïense verbinding. Godzijdank leven ze nog. Er heeft nog geen evacuatie plaatsgevonden”, schrijft iemand in de chat ‘Evacuatie linkeroever’. De schrijver deelt een locatie op Google Maps in het plaatsje Kardasjynka.
Een ander geeft een adres in Olesjka op met de boodschap „vier ouderen hebben water en voedsel nodig”. Een derde deelt dit bericht: „Vertel me alsjeblieft, wat is de situatie in straat ‘200 Jaar’. Er zijn nog gepensioneerden in huis 98. Een grootvader zonder benen en een grootmoeder van 88 jaar oud. Als iemand informatie heeft, meldt u dan alstublieft!”
Evacuaties
Volgens de Russische autoriteiten zijn er zo’n zevenduizend mensen geëvacueerd uit het overstromingsgebied. Acht mensen zijn om het leven gekomen door de vloed, 77 moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. De vrees bestaat dat deze telling nog niet volledig is. De Russische autoriteiten stelden in de eerste uren na de damdoorbraak dat een evacuatie uit het gebied niet nodig zou zijn, waardoor reddingsdiensten niet direct op gang kwamen. Volgens vrijwilliger Joelja hebben de Russische strijdkrachten aangekondigd de steden Olesjka en Hola Prystan in quarantaine te brengen. Vrijwilligers krijgen nu al niet altijd toegang tot het gebied.
Het zakken van het water beïnvloedt de logistiek
Joelja vrijwilliger in bezet gebied
De Oekraïense premier Denis Sjmyhal deed een dag na de ramp een smeekbede aan internationale organisaties zoals het Rode Kruis en de VN om noodhulp te verlenen. „Neem controle over het evacueren van de mensen uit het door Rusland bezette deel van de regio Cherson”, zegt Sjmyhal. „We moeten de levens redden van de mensen die door de bezetter ter dood veroordeeld zijn.”
„Ik begrijp de frustratie”, reageerde VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths vrijdag. De VN heeft volgens Griffiths contact geprobeerd te leggen met de Russische autoriteiten en toestemming gevraagd het gebied te betreden. Dat verzoek is tot nu toe niet gehonoreerd.
Dat is geen verrassing, stelt vrijwilliger Joelja: „Luister, wij zijn in Rusland. We geloven niet dat er internationale organisaties toegelaten gaan worden, op wat voor manier dan ook.” Zelf zou ze dat contact ook niet opzoeken. „Dat zou alleen maar slecht zijn, dan trek je de aandacht van de Russische autoriteiten.”
Ouderen onder vuur
Vanwege de hoge nood probeert Oekraïne zelf mensen uit bezet gebied te evacueren. Op zondag kwam zo’n evacuatiemissie zwaar onder vuur te liggen. 21 mensen werden geëvacueerd, bijna allemaal ouderen , zei de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne, Ihor Klymenko. Door de Russische beschietingen kwamen zes van hen om het leven, tien anderen raakten gewond.
Lees ook: Oekraïne meldt herovering van enkele dorpen in Donetsk bij ‘offensieve operaties’
Oekraïne stelt tot nu toe 112 mensen van de bezette linkeroever te hebben geëvacueerd, onder wie 54 vrouwen en zeven kinderen. Uit welke plaatsen de mensen afkomstig zijn wordt uit veiligheidsoverwegingen niet gemeld. Overigens beschuldigt de door Rusland ingestelde lokale bestuurder Oekraïne ook van het onder vuur nemen van Russische reddingsbootjes, maar zouden er geen slachtoffers te melden zijn.
Naar verwachting zal het water over een dag of vier zijn gezakt naar normaal niveau. Maar dan zijn de problemen nog niet voorbij. Behalve de schade aan huizen, infrastructuur en landbouwgrond, bestaat het risico op ziektes. Het water kan een infectiehaard worden, vanwege de lichamen die nog niet geborgen zijn. „Plus er is een begraafplaats met verse graven in het overstromingsgebied, en er lagen dieren geborgen”, zegt Headon over de rechteroever. „We zijn bang dat mensen straks weer teruggaan naar hun huizen en hun waterbronnen zoals voorheen gaan gebruiken, terwijl die nu mogelijk vervuild zijn geraakt.”
Ook de Russische vrijwilliger maakt zich hier zorgen over. Ze deelt net als het IOM schoon drinkwater uit, en desinfectietabletten en medicijnen.
Oekraïne beschuldigde Rusland maandag van het opblazen van nog een dam. Ditmaal een kleinere dam over de rivier Mokri Jaly. Die rivier stroomt op de grens tussen de regio Donetsk en Zaporizja. Rusland zou met de nieuwe damdoorbraak het Oekraïense tegenoffensief richting het oosten willen proberen te stoppen.