De meest opvallende albums van deze week: Janelle Monáe, Cor, De Staat en Eva Saladin

Elke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn de moeite waard in week 24? Cor maakte nu al een van de beste Nederlandse hiphopalbums van het jaar. Janelle Monae is terug, explicieter dan ooit. En de viool van Eva Saldin als menselijke stem.

Pop

●●●●

Janelle Monáe The Age of Pleasure


Liep ze gewoonlijk een kamer binnen met haar hoofd gebogen, ogen naar de grond, nu zeilt ze vederlicht binnen, met een zelfverzekerde houding van wie kan me wat. Ze is niet meer dezelfde, zingt Janelle Monáe in ‘Float’, de opening van haar album The Age of Pleasure. Sterker: ze is onbeschroomder dan ze ooit was. Lees de hele recensie.

Hiphop

●●●●

Cor Met liefde uit de wijk


Rapper Cor is open en kwetsbaar over de hobbelige weg naar verbetering, en niet bang om te laten zien dat hij soms terugvalt in patronen van zijn „criminele brein”. Het album is een ode aan de liefde en de loyaliteit die hij voelt voor zijn stad en de mensen om zich heen. Cors ingenieuze rijmschema’s op de verhalende beats van Iliass Op De Beat, maken Met liefde uit de wijk nu al een van de beste Nederlandse hiphopalbums van het jaar. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

De Staat Red/Yellow/Blue


De afgelopen anderhalf jaar bracht De Staat steeds drie nummers uit met zelfbedachte kleurcodes: rood stond voor grimmig, geel was dansbaar en blauw klonk gevoelig. Nu zijn de vijftien nummers gebundeld tot een album, dat in drie segmenten is verdeeld: vijf keer grimmig, dan dansbaar, dan gevoelig. Al is het de vraag of het repertoire zelf zich aan deze categorieën houdt. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

Eva Saladin Pandolfi Mealli


De Nederlands-Zwitserse barokviolist Eva Saladin heeft zich met veel liefde en aandacht verdiept in Pandolfi Mealli’s kunst en de wisselende samenstelling van het begeleidende ensemble. Haar viool groeit uit tot een personage. In veel sonates wordt de viool een soort menselijke stem, die in een mysterieuze geheimtaal geschiedenissen vertelt, waarvan we het fijne niet te weten komen maar de bedwelming wel ondergaan. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

Meau 22


In de periode na haar doorbraak liet Meau horen dat muzikaliteit op een vanzelfsprekende manier door haar liedjes vloeit. De liveoptredens waren afgewogen en genuanceerd waarbij de bandleden subtiele accenten legden en Meau, hoewel nog pril, al zelfbewust het middelpunt vormde. Inmiddels, zo’n anderhalf jaar na die eerste hit, is haar debuut-album 22 verschenen, juist aan het begin van haar tweede drukke festivalzomer. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

Beach Fossils Bunny


Alle kwalen van het moderne bestaan komen langs op Bunny, het vierde album van Beach Fossils: zelftwijfel en -verachting, paranoia, slechtgaan, eindeloze angsten, slapeloosheid, burn-outs, fomo en keuzestress. Het viertal uit Brooklyn maakt op het eerste gehoor onschuldige dagdroompop en mijmershoegaze. Soms zou je willen dat voorman Dustin Payseur zich tussen alle melancholische overpeinzingen even laat gaan en zijn tanden durft bloot te grommen. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

This is the Kit Careful of Your Keepers


This is the Kit, artiestennaam van de Engelse zangeres Kate Stables, kan van kleine observaties een compacte indiepopsong maken. ‘Scabby Head and Legs’ gaat over een mottig uitziende duif die voor haar voeten valt nadat er een boomtak is afgebroken. ‘Stuck in a Room’ somt de onzinnige handelingen op die je bezig houden als je ergens vast zit: blijf je stil zitten of gooi je aardappels naar de stofnesten in de hoeken van de kamer? Een eigenzinnige popsong zit in een klein hoekje. Lees de hele recensie.