VS willen zich na jarenlange afwezigheid opnieuw aansluiten bij Unesco

VN-organisatie De Verenigde Staten trokken zich in 2018 terug als Unesco-lid, omdat het land de organisatie „anti-Israëlisch” vond. Nu wil het land terugkeren, vermoedelijk om de Chinese macht binnen Unesco te kunnen beperken.
Unesco-directeur Audrey Azoulay kondigt tijdens een toespraak het verzoek van de VS om terug te keren bij de organisatie aan.
Unesco-directeur Audrey Azoulay kondigt tijdens een toespraak het verzoek van de VS om terug te keren bij de organisatie aan. Foto Alain Jocard/AFP

De Verenigde Staten willen zich na een afwezigheid van bijna zes jaar opnieuw aansluiten bij VN-organisatie Unesco. Dat heeft de organisatie, die wereldwijd bijdraagt aan de ontwikkeling van onderwijs, wetenschap en cultuur, maandag bekendgemaakt. De VS willen met hun terugkeer de invloed van China binnen Unesco kunnen beperken, schrijven internationale persbureaus op basis van Amerikaanse autoriteiten. De Unesco-lidstaten moeten nog stemmen over de toelating van de VS, maar dat lijkt een formaliteit.

De VS trokken zich in 2018 terug als Unesco-lid, gelijktijdig met Israël. De Amerikanen verweten de organisatie een „anti-Israëlische” houding. Unesco moest volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken een „fundamentele culturele verandering ondergaan”. De VS namen het besluit toen Donald Trump president was, maar het land staakte in 2011 al de betaling van contributie omdat Palestina een volwaardig Unesco-lid werd. Destijds was Barack Obama de president van de VS.

De VS hebben aan Unesco laten weten verbetering te hebben waargenomen binnen de organisatie „bij het depolitiseren van het debat over het Midden-Oosten”, schrijft persbureau AP. Ook zou Unesco volgens de VS positieve hervormingen hebben doorgevoerd, zonder uit te leggen wat deze hervormingen inhouden. Waarschijnlijk speelt de Chinese invloed binnen Unesco ook een rol bij de aanstaande terugkeer van de VS. Het land zou zich zorgen maken over de stem die China heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie en technologisch onderwijs in de wereld.

Tussen 2011 en 2018, de jaren dat de VS wel lid bleef maar niet meer betaalde, liep de rekening wel door. Daardoor staan de Amerikanen meer dan 600 miljoen dollar (zo’n 560 miljoen euro) in het krijt bij Unesco. Dit bedrag zouden de VS alsnog van plan zijn te betalen. Voor Unesco is de verwachte terugkeer van de VS een welkome ontwikkeling, aangezien het land jarenlang hun grootste financier was.