In ‘Laagland’ zijn tekst en regie cartoonesk en weinig complex

Recensie Theater

Theater In de satire ‘Laagland’ gooien makers Nathan Vecht en Eric de Vroedt veel maatschappelijke thema’s op een hoop, maar ze werken ze te weinig uit.

Scène uit de voorstelling ‘Laagland’, van makers Nathan Vecht en Eric de Vroedt.
Scène uit de voorstelling ‘Laagland’, van makers Nathan Vecht en Eric de Vroedt. Foto Fred Debrock

„Jongens, ik merk dat er nu heel veel dingen door elkaar gaan lopen”, roept Dieuwertje van Linden-Zevenaar, wethouder omgevingsvisie en duurzaamheid van de gemeente Langwetering. Ze heeft het tegen de deelnemers van een ‘keukentafelgesprek’ tussen bezorgde bewoners en de ontwikkelaars van een aantal klimaatneutrale waterwoningen die op de lokale recreatieplas gebouwd zullen worden. De emoties lopen zo hoog op dat het lastig is om bij de hoofdmaterie te blijven. Maar tegelijkertijd, denk je als kijker, lijkt haar uitroep ook gericht aan de schrijver en de regisseur van Laagland, het toneelstuk waar ze in staat: de makers gooien in hun maatschappelijke satire talloze thema’s op een hoop, maar werken ze geen van alle op bevredigende wijze uit.

Op papier klonk het allemaal zo veelbelovend. Laagland thematiseert via het conflict rond het bouwproject de maatschappelijke kloof tussen de ‘somewheres’ en de ‘anywheres’: de (veelal praktisch opgeleide) mensen die leven en sterven in een lokale gemeenschap en de (vaak theoretisch opgeleide) ‘digital natives’ die zich vooral ‘wereldburgers’ voelen.

De schrijver is Nathan Vecht, toneelauteur en filmscenarist die vorig jaar nog werd bejubeld (niet in NRC) om Het jaar van Fortuyn, de miniserie over de opkomst van de gelijknamige politicus. De regie is in handen van Eric de Vroedt, maker van o.a. de Mightysociety-reeks en The Nation, ongeëvenaard als vlijmscherpe en gelaagde analyses van de Nederlandse samenleving.

Lees ook een interview met Nathan Vecht: De lach als bijproduct van woede

Stereotiep

In Laagland maken we kennis met ondernemer Hugo (Joris Smit), als hij zijn visie voor de drijvende woningen ontvouwt aan een publiek van investeerders in San Francisco. Hij krijgt ter plaatse een affaire met Nanda (Soumaya Ahouaoui), de jongere, idealistische architect met wie hij samenwerkt. Vlak daarna worden de bewoners van Langwetering geïntroduceerd. Dat zijn het echtpaar Ferry (Mark Rietman) en Yvon (Tamar van den Dop), dat de zorg draagt voor een dochter met een verstandelijke beperking, basisschooljuf Corine en de agressief aangelegde Ronald, eigenaar van de lokale ijzerhandel die wordt weggeconcurreerd door de bouwmarkt aan de rand van het dorp.

Het probleem is dat al deze mensen zo stereotiep door Vecht worden neergezet dat je het hele stuk vanaf de eerste scène kunt uittekenen. De auteur hanteert in de dialogen een oppervlakkig-ironische stijl die tegen satire aanschurkt, maar dringt nergens dieper tot de kern van het conflict of de personages door.

Lees ook: Schilderswijk is de bron voor ‘The Nation’

Cartooneske speelstijl

Regisseur de Vroedt weet er niets beters op te verzinnen dan de archetypes extra aan te zetten. De karakterregisseur die The Nation en De eeuw van mijn moeder (beide door hemzelf geschreven) tot zulke gelaagde stukken maakte, is in geen velden of wegen te bekennen; de cartooneske speelstijl onderstreept slechts het totale gebrek aan complexiteit. Het levert in het beste geval eendimensionaal theater op, in het ergste geval een karikatuur: Esther Scheldwacht speelt de rol van een ‘Aziatische’ nanny met een (schommelend) accent dat zo uit Hollywoodfilms uit de jaren vijftig en zestig lijkt te zijn weggelopen. In arren moede legt De Vroedt er nog een lichte musicallaag overheen. Om bepaalde scène-overgangen te markeren, beginnen de personages liedjes te zingen. Maar die interventies missen inhoudelijke noodzaak – het lijkt er vooral op dat De Vroedt zichzelf en zijn acteurs nog iets anders te doen wilde geven dan het ensceneren van Vechts tekst.

In de slotscène flikkert weer even de hoop op: de mooiste vondst is een ontmoeting tussen een installatiemonteur die onder miserabele arbeidsvoorwaarden via een app werkt en een miljonair die daar met zijn ‘technologische disrupties’ verantwoordelijk voor is.

Maar ook hier komt Vecht niet verder dan het uitwisselen van gemeenplaatsen, waardoor de spanning uit de scène wordt gezogen. Als De Vroedt de climactische worsteling tussen de personages verder dramatisch aanzet door ook nog een bak regen te laten neervallen, weet je het zeker: ergens in dit proces is de regisseur volledig de weg kwijtgeraakt.

https://www.youtube.com/watch?v=YDrusgmF8Lc