UWV: buitenlandse werknemers bieden oplossing voor personeelstekorten Nederlandse bedrijven

Arbeidsmarkt Volgens de uitkeringsinstantie kijken Nederlandse bedrijven te weinig over de grenzen heen om hun personeelsprobleem op te lossen.
Vooral in de detailhandel en de bouwsector moeten Nederlandse werkgevers de oplossing vaker bij buitenlandse werkkrachten zoeken, vindt het UWV.
Vooral in de detailhandel en de bouwsector moeten Nederlandse werkgevers de oplossing vaker bij buitenlandse werkkrachten zoeken, vindt het UWV. Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederlandse werkgevers moeten voor het oplossen van werknemerstekorten vaker over de grens heen kijken. Dat constateert het UWV op basis van een maandag gepubliceerde analyse. Volgens de uitkeringsinstantie is het vinden van nieuw personeel in het buitenland door de grotere vraag naar werk een stuk eenvoudiger. Hoewel die realiteit volgens het UWV „kansen biedt voor Nederlandse werkgevers”, zou slechts een op de tien werkgevers in het buitenland werven.

Van de 166 beroepen die in Nederland lijden onder personeelstekorten, is in 70 procent van deze beroepsgroepen juist een overschot aan personeel in andere Europese landen. Vooral voor de detailhandel en de bouwsector ligt die oplossing voor de hand, vindt het UWV. Zo telt de EU tien landen, waaronder Oostenrijk, België en Tsjechië, waar verkoopmedewerkers moeilijk aan werk komen. In de bouwsector zijn dat er zeven, waaronder Denemarken, Griekenland en Duitsland.

Het UWV stipt aan dat de aanwezigheid van het agentschap European Employment Services het vrije verkeer van werknemers binnen de EU eenvoudiger maakt. Die instantie is in staat bedrijven steun te bieden door onder meer voorlichting en hulp bij het vinden van huisvesting.

Werknemerstekorten in alle beroepsgroepen

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is al langer een probleem. Afgelopen september constateerde het UWV dat alle Nederlandse regio’s te maken hebben met personeelstekorten. In Zeeland zouden de problemen het grootst zijn. Uit de cijfers bleek ook dat inmiddels alle beroepsgroepen lijden onder werknemerstekorten. Halverwege 2021 telde het UWV nog zestien beroepsgroepen zonder krapte.