George Soros (92) draagt miljardenimperium over aan zoon Alexander

Filantropie De 37-jarige Alexander Soros zegt „politieker” te zijn dan zijn vader en zich actiever in te willen zetten voor onder meer abortusrechten en gendergelijkheid.
Soros' OSF doneert jaarlijks zo'n 1,5 miljard dollar aan organisaties die opkomen voor mensenrechten, persvrijheid en onderwijs.
Soros’ OSF doneert jaarlijks zo’n 1,5 miljard dollar aan organisaties die opkomen voor mensenrechten, persvrijheid en onderwijs. Foto Laurent Gillieron/EPA

De Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros draagt zijn imperium over aan zijn zoon, Alexander. Dat maakt de 37-jarige Alexander bekend in een interview met The Wall Street Journal. Met de overdracht krijgt Alexander – alias Alex – controle over de 25 miljard dollar (23 miljard euro) van de Soros Fund Management, waar ook Soros’ Open Society Foundations (OSF) deel van uitmaakt.

Lees ook:Soros is de ideale vijand: Joods, rijk, pro-migratie

Alex Soros werd in december 2022 verkozen als voorzitter van de raad van bestuur van de OSF. Hij zegt tegen de WSJ „politieker” te zijn dan zijn vader en zich actiever in te willen zetten voor onder meer abortusrechten en gendergelijkheid. Daarnaast is hij van plan het geld van zijn familie te gebruiken om linkse Amerikaanse politici te steunen. Zo wil Alex dat de Democraten hun boodschap aanscherpen en de aantrekkingskracht van de partij vergroten. „Onze kant moet beter zijn in het patriottischer en inclusiever zijn. Het is niet omdat iemand Trump stemt dat hij verdwaald of racistisch is.”

OSF doneert jaarlijks zo’n 1,5 miljard dollar (zo’n 1,3 miljard euro) aan organisaties die opkomen voor onder meer mensenrechten, persvrijheid en onderwijs. De OSF is na de Bill & Melinda Gates Foundation de grootste filantropische instelling in de VS. De instelling steunt ook veel organisaties die invloed hebben in Nederland, zoals Bellingcat, Amnesty International en Human Rights Watch. Het progressieve werk van Soros maakt hem regelmatig het doelwit van haatcampagnes door extreemrechts, die zeer regelmatig antisemitisch van aard zijn.