Heb je het over ‘De Meeuw’ van Tsjechov dan duikt er op Oerol ook echt een meeuw op

Recensie Theater

Theaterfestival Oerol Op Oerol, het Terschellingse locatiefestival, heerst het streven naar saamhorigheid. Samen met de theatermakers gaat het publiek de wereld redden, het rechtssysteem veranderen en de pijn van queers helen.

Sunrise experience, van House of Nouws
Sunrise experience, van House of Nouws Foto Bart Grietens

‘Ik wil geld. Veel geld. Jullie geld”, zegt Greg Nottrot. Niet als iemand het niet kan missen, maar „overtollig kapitaal”. Jullie allemaal hebben te veel, weet hij zeker, bij dit Oerol-publiek. Waar het voor is, zegt hij nog niet. Toch haalt zijn zelfverzekerde, brutale toon al direct iemand over. Van bovenin op de tribune wordt er een briefje van 50 doorgegeven. Dank je wel, zegt Nottrot. „Maar het is niet genoeg!”

In het geestige Goed Goud Geld van het Utrechtse gezelschap Het Nut, gespeeld op een duintop in West-Terschelling, stelt Nottrot dat hij voor de 17 euro toegang die de bezoekers betaalden De Meeuw van Tsjechov zou spelen. Alleen op Oerol maak je mee dat er dan naast de duintop daadwerkelijk een grote meeuw komt aanvliegen en vlak naast de tribune even wiegend in de wind blijft hangen. Magisch momentje.

Maar er komt geen voorstelling: het wordt een inzamelingsactie, en een wedstrijd. Dit publiek tegen het publiek van gisteren en de komende dagen: wie geeft het meest? Waar de vier ton die hij zoekt voor is, moet ons niet uitmaken: het gaat om the art of giving. Als een moderne Robin Hood, die bedelt bij de rijken, neemt hij zijn publiek met veel bravoure en ironische terzijdes mee in sommen, economische staatjes en een serie vragen.

Wie is er te rijk, bij welk bedrag voel je je veilig? Showmaster Nottrot voelt zijn publiek aan de tand, dat elkaar aansteekt om een vragenformulier in te vullen en een cheque uit te schrijven. Via een ingenieus verhaal over een investeerder borrelt het doel op: een project tegen ontbossing van de aarde en tegen „ontbossing van de ziel”.

De ontknoping is een anticlimax. Mooie gedachte, maar hoe hij de wereld wil redden is simpel en niet bepaald een nieuw idee. Toch sluist hij in de finaleronde uiteindelijk ruim 1200 euro naar zich toe, beweert hij. En hoera, dit publiek, Team Zaterdagochtend, verslaat daarmee Team Vrijdagavond. Dus wie weet, misschien gaat een lefgozerige theatermaker vanaf Terschelling het tij voor de wereld keren.

Groenteschotels

De teamvorming bij Goed Goud Geld is exemplarisch voor de saamhorigheid die je voelt bij Oerol. Veel theatermakers belijden het samenzijn van publiek als de heilige communie, maar nergens krijgt die eenwording zo concreet gestalte als op het Terschellinger festival.

Daar is alle kans voor, op een tiendaags festival met 28 voorstellingen op locatie, alsmede kleinschaliger, experimenteel werk, straattheateracts en live muziek. Zoals bij Wereld van Wie van De Veenfabriek, waar het publiek na afloop samen rijst met Vietnamese groenteschotels eet.

Een snelle weg naar saamhorigheid zijn voorstellingen die in de vorm van een wandeling zijn gegoten. Zoals Sunrise Experience van House of Nouws: een Oerol-light-voorstelling, die nonchalant typische Oerol-ervaringen mengt: de fysieke inspanning van het wandelen, het genieten van bos en heide, lichtvoetige filosofische overpeinzingen van een begeleider, koddige interventies van een acteur, die in dit geval een toeschouwer speelt, en tekst die binnenkomt op je koptelefoon.

Sunrise experience, van House of Nouws
Foto Bart Grietens

Als een mystiek lichaam schuifel je met zijn allen voort, terwijl de dartele gids stelt dat het leven een duik is, of een val, achterwaarts de toekomst in. En dat verdwalen de sleutel tot het leven is. De neurotische wandelaarster roept dat stress een verslaving kan zijn. Ik zie een man zijn vrouw glimlachend aankijken, die instemmend knikt. Ik knik mee.

Midden in het bos eindigt de wandeling bij een decor van gefiguurzaagde herten. Als iedereen zit in het mos, komt aan de overkant vanachter een heuveltje langzaam de zon op. Een zonsopgang om half elf ’s avonds tussen de bomen in het schemerende bos is gewoon mooi. Het verschijnsel bindt de voorstelling niet samen, maar het verbindt wel de toeschouwers, die samen stil genieten.

Knuffelen

Ook in de kerk, van oudsher de locatie voor eenwording, neemt het theater het over. In de Sint Brandanuskerk in Midsland speelt Wabi Sabi Theater de voorstelling Terecht. Vorig jaar was hun Hier valt niets te halen – een gevoelig portret van mensen in armoede – een hoogtepunt op het festival, dus de benauwde kerk is afgeladen. Inschikken, wordt er geroepen. Het publiek, dat zit op de kussens waarop gelovigen plachten te knielen, schuift op elkaar. „Dat wordt knuffelen”, grapt de man naast me. Het gaat gelukkig meer om het idee dan om de daad.

Terecht, van Wabi Sabi Theater
Foto Geert Snoeijer

Dit keer portretteert Wabi Sabi mensen die in de criminaliteit verzeild raken: de verleiding van snel geld, gepakt worden, het strafproces, de gevangenis, terugkeer in de maatschappij. Maar de personages zijn minder scherp getekend dan de mensen in armoede een jaar eerder. Dat maakt dat de problematiek een wat te algemeen karakter houdt en minder aankomt.

Daar staat tegenover dat de drie performers – in de regie van Maarten Smit – die een onstuimige mix van dans, muziek en tekst opvoeren de voorstelling een voortjagend, dynamisch geheel laat zijn. Amber Veltman en Juersson Hermanus beschikken over het bewonderenswaardige vermogen om moeiteloos hun golvende, bruisende dansen te combineren met het helder uitspreken van hun teksten. Terwijl Martin Frank acteren combineert met gitaar spelen en speelse percussie, in dit geval veelal met de voorzittershamer van de rechtbank. Het decor, van hoge kubussen, intrigeert dankzij verborgen luikjes en doorgangen.

Het slot is sterk. De rechter merkt op dat in de onderwereld iedereen welkom is. Ze zouden de bovenwereld net zo welkom moeten maken, stelt hij. Waarna nog een behartigenswaardig pleidooi volgt voor ruimte voor de dader en zijn slachtoffer om hun conflict samen, rechtstreeks, op te lossen. Geen oplossing voor iedereen, maar het dwingt zeker tot nadenken over ons huidige strafsysteem.

Kate Bush

Tot nadenken dwingt ook De Gendermonologen van het theatergezelschap Raymi Sambo Maakt. Op een verwilderde, betonnen tennisbaan in Midland-Noord, vertellen vijf performers over hun leven als queer, gecombineerd met ballroom-dans en muziek Het zijn persoonlijke ontboezemingen over het leven buiten de dominante orde van de genderverdeling in man en vrouw. En dat komt neer op strijd, op tegenstand, op moeten omgaan met afkeer en belediging, alleen maar omdat je jezelf wil zijn, terwijl je niet in het traditionele plaatje past.

Gendermonologen, van Raymi Sambo Maakt Foto Geert Snoeijer

Het zijn diverse, gedreven getuigenissen, gebracht met emotie en overtuigingskracht. De interactie tussen de vijf is daarbij wat stroef en halfslachtig uitgewerkt. Gelukkig is er Melvin Aroma (hij/hem), die extra jeu geeft aan zijn optreden door zijn krachtige, soulvolle stem, waarmee hij onder meer een ontroerende versie zingt van Kate Bush haar Running up that hill, door zich te concentreren op de regels „And if I only could, I’d make a deal with God, And I’d get Him to swap our places”.

Interessante extra’s zijn de duiken in de geschiedenis, waarin het vijftal vertelt over volken waar het bestaan van meer dan twee genders volstrekt normaal was. En typerend: doorgaans waren het Europese kolonisten met hun christelijke ‘normen en waarden’, die aan die vrijheid een eind maakten.

Tot slot wordt het publiek uitgenodigd de tribune af te komen, en in de „safe space” van de performers samen te „helen”. „We willen het samen doen met jullie”, zegt Sjoerd Eltink (hij/diens). Waarmee hij helemaal de geest van Oerol 2023 treft.

Hoewel er dan een stekelig betoog volgt, dat klinkt als een correctie op al te sentimentele, want gemakzuchtige opvattingen over problemen die een groot deel van het publiek niet heeft of niet ziet. Die problemen verdwijnen niet vanzelf.

Dat is uiteindelijk een waardevolle wenk: verlies bij het streven naar het ideale niet de realiteit uit het oog.


Verslag van Oerol 2022