Zangeres Nawal El Zoghbi en haar fans overstemmen het Nederlands Kamerorkest

Recensie Muziek

Muziek langs de Nijl Het Souk-festival in het Concertgebouw had twee delen: eerst een gestructureerde reis langs de Nijl, toen kwam de Libanese popster Nawal El Zoghbi.

Nawal El Zoghby tijdens het SOUK festival in het Concertgebouw
Nawal El Zoghby tijdens het SOUK festival in het Concertgebouw Foto Govert Driessen

Toen de zaterdagavond nog jong was, had het Nederlands Kamerorkest (NKO) de regie over het Concertgebouw nog gewoon in handen. Buiten was het zomers warm, binnen rook het naar couscous, Arabische koffie en Syrische zoetigheden. Tijdens de zesde editie van het festival Souk ontving het Nederlands Kamerorkest (NKO) onder leiding van dirigent Jochen Neuffer diverse Arabische gastmuzikanten en elk orkestlid wist wat er van hem of haar werd verwacht. Toen was zangeres Nawal El Zoghbi echter nog niet verschenen. Zij zou het Concertgebouw – het publiek, de musici en de dirigent – later die avond behoorlijk ontregelen, want daar was ze: ‘De Gouden Ster’ uit Libanon.

Het begon met orde, de orde van een rivier die al duizenden jaren stroomt en zal blijven stromen. „Mijn lieve gevaarlijke Nijl”, noemt acteur Sabri Saad El Hamus hem in zijn lofzang, die hij als reisleider uitspreekt onder orkestrale klanken. Het NKO brengt de Nijl tot leven met composities van Nubische en Arabische muzikanten, met zwierig spel op de ud door Haytham Safia en bezwerende oeroude klanken op de Ethiopisch eensnarige masenqo, bespeeld door HaddinQo. Hij laat het instrument diep laat resoneren met een hiphopbeat. Het moment dat de Blauwe en de Witte Nijl in Soedan samenvloeien wordt vertolkt door twee dansers van het Nationaal Ballet.

Egyptische straatmuziek

Wanneer het orkest de eerste noten van Umm Kulthums Inta Omri speelt, wapperen en klappen de handen van het toegewijde publiek. Het is de Tunesische zangeres Ghalia Benali die de onmenselijk grote schoenen van de beroemdste zangeres uit de Arabische wereld, de Eeuwige stem van het volk, vult. En Benali ontroert. Ze verschijnt op het podium met een rode veer die gaandeweg het nummer steeds meer haar danspartner wordt. Ze tekent arabesken in de lucht bij elke krullende weeklacht van haar diepe, nasale stem.

Een vrouw op de derde rij is haar emoties niet meer de baas. Anderen zingen luid mee en verruilen hun stoelen voor het gangpad, niet voor het laatst die avond. De reis langs de Nijl eindigt met mahraganat, de Egyptische straatmuziek waarin hiphop en bruiloftsmuziek (shaabi) samenkomen. Ondersteund door het NKO gaat het duo Hady w Ady dansend de pauze tegemoet. Maar dan moet de echte popster nog komen.

https://www.dailymotion.com/video/x6satzp

Populair in hele Arabische wereld

Nawal El Zoghbi heeft haar eigen band meegenomen: twee zangers, twee percussionisten en een violist. Vanaf haar binnenkomst lijkt het alsof het voltallige NKO slinkt tot legopoppetjesformaat. El Zoghbi is al sinds de jaren negentig een van de grootste popsterren van Libanon, populair in de hele Arabische wereld. Het is niet alleen haar uitstraling, maar ook de uitzinnige reactie van het publiek waardoor er weinig anders hoorbaar is dan haar band en soms haar stem.

Ze laat de teksten van haar liefdesliedjes regelmatig over aan de mannen die smachtend samenkluwen voor het podium. Wanneer ze binnen hun bereik is, draaien ze haar de rug toe met de smartphone omhoog. Waardevoller nog dan oogcontact met de ster is een video met haar. Een vrouw geeft haar man een verwijtende duw wanneer hij met zijn handen een hartje vormt voor de zangeres.

Een aantal keer kijkt dirigent Neuffer ietwat vertwijfeld over zijn schouder naar wat zich daar afspeelt, want El Zoghbi en haar band geven het publiek alles wat het wil. Tijdens verzoekjes of verlengingen van de nummers is het orkest werkloos en muzikanten bladeren wat verward door de bladmuziek. Wanneer het NKO het derde nummer, Kida Bye, inzet, roept El Zoghbi hen tot de orde. „Sorry guys, but I’m talking here”.

Tot een vruchtbare muzikale samenwerking tussen haar en het orkest komt het niet meer. De Arabische popliedjes leunen op de opzwepende percussie van de band en op de wapperende handen en dansende lijven van het publiek. Nawal El Zoghbi heeft het Concertgebouw overgenomen. Haar fans hebben geen bladmuziek nodig, ze overstemmen het orkest als een prachtig, uitzinnig koor.

https://www.youtube.com/watch?v=7ScvnY-A7Vw