Federale aanklacht tegen Trump

Strafzaak Oud-president Trump moet voor een federale rechtbank verschijnen in Miami voor het stelen van en liegen over geheime documenten.

Personeel van president Trump met dozen bij zijn vertrek uit het Witte Huis.
Personeel van president Trump met dozen bij zijn vertrek uit het Witte Huis. Foto Mandel Ngan/AFP

Voor de tweede maal in een paar maanden tijd is de Amerikaanse oud-president Donald Trump aangeklaagd. Ditmaal niet door een plaatselijke officier van justitie, zoals in april in New York, maar door een federale grand jury op instigatie van een speciaal aanklager die in opdracht van het ministerie van Justitie verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar de oud-president verricht. Met deze federale strafklacht krijgen de verkiezingen van 2024, waarin Trump vooralsnog de belangrijkste Republikeinse presidentskandidaat is, een nieuwe wending met onvoorspelbare gevolgen.

Een van de advocaten van Trump verscheen donderdagavond bij CNN en verklaarde dat zijn cliënt zich dinsdagmiddag moet melden bij de rechtbank in Miami voor de voorgeleiding. Deze zaak draait om het in bezit hebben van staatsgeheime documenten en de weigering die in te leveren bij het Nationaal Archief zoals scheidende politici en regeringsfunctionarissen verplicht zijn te doen.

Vrijdag maakte het openbaar ministerie de aanklacht openbaar: het wederrechtelijk bezit van geheime documenten in overtreding van de spionagewet, het afleggen van valse verklaringen, en belemmering van de rechtsgang. Trusty en een andere bij deze zaak betrokken advocaat werden vrijdag door Trump vervangen, zonder een andere verklaring dan dat dit „een logisch moment” is om andere advocaten aan te trekken.

Trump verspreidde donderdag een video via zijn eigen platform, Truth Social, waarin hij zegt: „Ik ben een onschuldig man.” Hij liet bovendien een verklaring uitgaan waarin hij een reeks juristen bij het OM verdacht maakt.

Vertrouwelijk en top-geheim

Na de verloren verkiezingen van 2020 heeft de oud-president bij het verlaten van het Witte Huis verschillende dozen met documenten meegenomen. Ondanks herhaalde verzoeken van het archief heeft Trump steeds geweigerd alles terug te geven. Omdat zich onder de documenten ook vertrouwelijk en top-geheim materiaal zou bevinden, is justitie ingeschakeld. In augustus vorig jaar heeft de FBI zijn huis in Florida doorzocht en daarbij inderdaad vertrouwelijke en geheime staatsstukken aangetroffen, zoals brieven van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Daar vloeit dit strafonderzoek uit voort.

Trump zelf heeft verschillende, elkaar soms tegensprekende argumenten aangevoerd voor zijn onschuld. Hij verklaarde alle documenten te hebben „gedeclassificeerd” en dat „alleen al door dat te denken”. Amerikaanse media berichtten onlangs over een geluidsopname waarin Trump te horen is terwijl hij aan zijn gezelschap uitlegt dat hij over in zijn eigen woorden „hoogste vertrouwelijke” en „geheime” documenten beschikt, over een mogelijke aanval op Iran.

Door deze aanklacht ontstaat de politiek precaire situatie dat een Republikeinse presidentskandidaat in de loop van de verkiezingscampagne wordt vervolgd door het openbaar ministerie dat werkt onder de verantwoordelijkheid van een minister van zijn politieke tegenstander in diezelfde verkiezingen. Het Witte Huis verklaarde donderdag pas uit de media van de aanklacht tegen Trump te hebben gehoord.

Hoe deze aanklacht de kansen van Trump zal beïnvloeden valt niet te voorspellen. Het effect van de voorgeleiding van Trump in april was dat hij er flink op vooruitging in de peilingen ten opzichte van mogelijke Republikeinse rivalen en dat hij extra veel financiële donaties van zijn aanhangers kreeg.