N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Robotica Onderzoekers van de TU Delft zetten de robot op aanwijzing van ChatGPT in elkaar. „Robotica wordt hiermee toegankelijker.”
Zo ziet een robot eruit als je ChatGPT vraagt er een te ontwerpen.
Deze tomatenplukrobot bestaat uit vier grote wielen met daarop een kastje vol elektronica en een ‘arm’ met drie ‘gewrichten’ om naar alle kanten te kunnen bewegen. Aan het einde van de arm zit een met zacht rubber ingelegde holle grijper om de tomaten ongeschonden van de plant te trekken.
ChatGPT deed alleen het denkwerk, in stappen werd hij bevraagd door onderzoekers van de TU Delft en de Zwitserse technische universiteit EPFL. De robot is door de onderzoekers in elkaar gezet. Ze publiceerden donderdag over hun samenwerking met de AI-chatrobot in Nature Machine Learning.
ChatGPT kan goed schrijven en programmeren, bleek al gauw na lancering in november 2022. Rust een robot uit met een variant van ChatGPT en hij kan beter dan ooit taal interpreteren en uiten. De verwachting is dan ook dat Large Language Models (LLM’s), waarvan ChatGPT een voorbeeld is, de robotica flink zullen veranderen. Maar kan dit soort AI ook een robot ontwérpen, wilden promovendus Francesco Stella van de TU Delft en zijn collega’s weten.
Het was bijzonder om nu eens als ‘uitvoerder’ van de computer te dienen
Allereerst vroegen ze ChatGPT welke uitdagingen in het verschiet liggen voor de mensheid. Voedselvoorziening, vergrijzing en klimaatverandering was het antwoord. De onderzoekers besloten hun robot toe te spitsen op de voedselvoorziening. Hoe kan robotica hierbij helpen? Oogsten, ongediertebestrijding en verpakken, zei ChatGPT, waarop de onderzoekers voor oogsten kozen.
Vormen en materialen
De vragen aan ChatGPT werden steeds specialistischer. Zo kwam hij met suggesties voor vormen en materialen voor de grijphand en opperde hij een type motor voor de aandrijving. De robotici vroegen de chatrobot welke van zijn suggesties hijzelf zou kiezen, en volgden die op, vertelt Stella aan de telefoon. Ook het programmeren van de subtiele armbewegingen nam ChatGPT deels voor zijn rekening. Ontwerptekeningen maken kon hij niet.
In de chatgeschiedenis die de onderzoekers openbaar maakten, is te lezen dat ChatGPT aanraadt om camera’s en sensoren toe te voegen om te bepalen of de tomaten oogstklaar zijn. De onderzoekers zijn hier niet op doorgegaan dus de robot mist deze functionaliteit vooralsnog.
„Een chatrobot kan veel bijdragen in de ideeënfase. Ik weet weinig van landbouw of iets als neurobiologie, ChatGPT weet meteen waar er daarbij kansen liggen voor robotica”, zegt Stella. „Dit is meteen ook een risico. Hij zegt mij dat ik me op tomaten moet richten, maar ik kan niet checken waar dat op gebaseerd is. Iets kan statistisch wel zo zijn, maar praktisch gezien anders liggen.” Ook de suggesties later in de ontwerpfase vindt Stella waardevol, programmeren laat hij vanaf nu graag zo veel mogelijk over aan AI.
Het was een bijzondere ervaring om nu eens als ‘uitvoerder’ van de computer te dienen, zegt Stella. „Robots ontwerpen is hoogtechnologisch werk, dit experiment laat zien dat robotica toegankelijker wordt voor minder hoog opgeleiden en mensen uit andere expertisegebieden.”
Het hele proces van robotontwerp kan in de nabije toekomst automatisch uitgevoerd worden, denkt Stella. Hij denkt niet dat dit snel zal leiden tot autonome vervaardiging van ‘killer robots’, maar hij pleit wel voor bedachtzaamheid. „Ook uit dit onderzoek blijkt weer dat LLM’s heel veel kunnen, er is regelgeving nodig om misbruik van AI te voorkomen.”