Column | Ryan Gosling is op zoek naar zijn innerlijke Ken

Is Ryan Gosling met 42 jaar te oud om Ken te spelen in het campspektakel Barbie? Dat is de strekking van #NotMyKen, zo’n trol-hashtag die tot nieuws is verheven. Alsof 42 jaar oud is voor een plastic pop. Maar het raakt de acteur, suggereert zijn grote comeback-interview in GQ. Die hashtag is hypocriet, aldus Gosling, want niemand geeft echt om Ken. Geef je wel om Ken, zoals hij, dan weet je dat.

Barbie is de wederkomst van Ryan Gosling in de bioscoop, vijf jaar na zijn laatste rol als geblokkeerd astronaut Neil Armstrong in First Man. Op Netflix was hij vorig jaar al terug in actiefilm The Gray Man, en dat is zijn plan: voortaan een film per jaar, hierna actiefilm The Fall Guy. Na twee Oscarnominaties lijkt Gosling klaar met zijn introverte, artistieke loners. Net als Tom Cruise kiest hij als veertiger voor actie.

Na zijn jaren als huismus met echtgenote Eva Mendes – haar laatste rol dateert uit 2014 – en zijn twee dochters ziet Gosling acteren niet meer als therapie maar als werk, zegt hij in GQ. Het is zijn tweede acteerpauze. In 2004 brak de dromerig-afstandelijke Gosling door als onwaarschijnlijke hartenbreker in The Notebook, daarna koos hij riskante rollen, zoals de inspirerende docent aan de crack in Half Nelson die hem zijn eerste Oscarnominatie bezorgde.

Na Lars and the Real Girl (jongeman valt voor sekspop) legde hij zich in 2007 twee jaar toe op kindermuziek, dans en meubelontwerp. Toen ik hem in 2011 in Cannes zag met zijn film Drive was er een Gosling-hype onderweg. Hij sloeg dat jaar de eretitel ‘sexiest man alive’ af, maar gold als enige jonge acteur met het allure van Clooney, Pitt en Cruise. Afwezige blik, scheef lachje, sluwe humor; stel me geen vragen alsof je mijn psychotherapeut bent, waarschuwde hij. Die heeft een beroepsgeheim terwijl jullie mijn geheimen juist met de hele wereld willen delen. We meden kleffe vragen, Gosling liet weinig los. „Ryan is een ster, of hij wil of niet,” zei bevriend regisseur Nicolas Winding Refn na afloop.

Maar wilde hij een ster zijn? Gosling koos meer binnenvetters in kwaliteitsfilms als The Ides of March en The Place Beyond the Pines, en regisseerde in 2014 de arthousefilm Lost River, door de filmpers in Cannes wreed neergesabeld. Grotere films als The Nice Guys, Blade Runner 2049 en First Man werden ondanks positieve kritieken geen hits. Alleen La La Land eigenlijk.

Hij neigt tot piekeren, zegt actrice Margot Robbie. Ooit ontsnapte Gosling via Disney aan zijn Canadese stadje Cornwall, dat naar rotte eieren rook vanwege de papierfabriek. Zijn inspiratie was zijn oom, fabrieksarbeider én Elvis-imitator: belachelijk, maar aanstekelijk. Toen Disney hem castte in The Mickey Mouse Club, belandde hij evenwel in een sterrenlichting met Justin Timberlake, Britney Spears, Christina Aguilera. Naast hen stak Gosling bleekjes af; hij distantieerde zich van de malle, provinciale tiener die danste in winkelcentra. Nu zegt hij weer op zoek te zijn naar die enthousiaste sukkel. „Want aan hem heb ik alles te danken.”

Zijn innerlijke Ken dus? Ryan Gosling lijkt er eindelijk klaar voor om een filmster te worden. Jammer dat die nieuwe, onpretentieuze Gosling dan vermoedelijk zo’n ironisch knipogende actieheld van rond de veertig wordt waarvan er al zoveel zijn. En best een verlies voor de film.

Coen van Zwol is filmredacteur.