Liefde als doodsdrift in erotische spionagethriller

Recensie Film

Claire Denis verplaatst in haar verfilming de roman van Denis Johnson van het Nicaragua van de jaren tachtig naar de Covid-epidemie. Een roekeloze journaliste valt voor een geheimzinnige Engelsman, in een wereld gedomineerd door neokapitalisme en geopolitiek.

In Stars at Noon valt lifestyle-journalist Trish (Margaret Qualley) voor een mysterieuze vreemdeling.
In Stars at Noon valt lifestyle-journalist Trish (Margaret Qualley) voor een mysterieuze vreemdeling.

Dat Claire Denis ooit bij het werk van de Amerikaanse auteur Denis Johnson (1949-2017) uit zou komen, is niet verwonderlijk. Allebei zijn ze geïntrigeerd door personages die zich, ergens tussen waardigheid en wanhoop, aan het leven vastklampen. The Stars at Noon uit 1986 is een van zijn minder bekende romans: tegen de achtergrond van de Nicaraguaanse revolutie van 1984 valt een aan lagerwal geraakte journaliste halsoverkop voor een mysterieuze Engelsman. Ze wordt op de hielen gezeten door schimmige militairen, opstandelingen, gewone en geheime agenten.

In de bewerking van Denis is de revolutie vervangen door de Covid-pandemie. Corona maakte haar productief: ze draaide achter elkaar een film over een complexe driehoeksverhouding (Avec amour et acharnement, Zilveren Beer in Berlijn) en het Engelstalige Stars at Noon (Grand Prix in Cannes 2022). Beide films spelen tijdens de pandemie, maar in Stars at Noon dragen mondkapjes, temperatuurmeters en verplichte testen ook bij aan een gevoel van ongrijpbare dreiging. Het maakt de Amerikaanse lifestyle-journalist Trish – die de regering tegen zich in het harnas jaagt met een politiek gevoelig artikel – slechts wanhopiger en roekelozer.

Dat haar motieven lastig te lezen zijn, is de kracht van de film. Claire Denis is een meester in het wegsnijden van de laatste vetrandjes van een plot tot er niets dan suggestieve blikken resten. Is het door liefde, lust of berekening dat Trish, met het zaad en zweet van haar vorige bedpartner nog op de huid, impulsief valt voor een mysterieuze Engelsman in een sjieke hotelbar?


Filmmaker Claire Denis en band Tindersticks zijn al een kwart eeuw onafscheidelijk

Actrice Margaret Qualley stort zich in haar rol met volle overgave, maar scènes die haar motieven uitleggen ontbreken. Ze zijn vervangen door seksscènes die soms geil zijn, maar vaker tamelijk onthutsend over machtsverhoudingen gaan. Volgens de wetten van het spionagegenre heeft iedereen een dubbele agenda. Zelfs in bed.

In interviews vertelde Denis dat ze Stars at Noon maakte met de vraag in haar achterhoofd wat er gebeurt als twee mensen alleen verliefd worden omdat de wereld om hen heen geen ander houvast meer biedt. Het maakt die liefde groots, fataal, gevaarlijk, maar nergens cynisch. Liefde als doodsdrift en reddingsboei: Denis wrikt zelfbewust aan ons onderbewustzijn. Ook dat maakt haar tot een van de groten van onze tijd.

Toch biedt de film nog meer. Net zoals bijvoorbeeld in White Material, waarin Isabelle Huppert een plantagehoudster in een naamloos land in Afrika speelt, gaat Stars at Noon ook over westerse slaapwandelaars in een wereld waarin neokolonialisme, geopolitiek en uitputting van de aarde de verhoudingen bepalen.