Boete voor NS voor uitgeklede dienstregeling 2022, voorwaarden staatssteun niet nagekomen

Maximumboete Het kabinet koppelde staatssteun van 274 miljoen euro aan de voorwaarde dat de dienstregeling in stand moest worden gehouden. NS hoeft de boete van 1,5 miljoen euro niet te betalen.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur, CDA ) wil dat het boetebedrag van 1,5 miljoen euro wordt gebruikt voor investeringen „waar de reiziger voordeel van heeft”.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur, CDA ) wil dat het boetebedrag van 1,5 miljoen euro wordt gebruikt voor investeringen „waar de reiziger voordeel van heeft”. Foto Olivier Middendorp

NS krijgt een maximumboete van 1,5 miljoen euro opgelegd voor het afschalen van de dienstregeling. Dat maakte staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur, CDA) dinsdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De spoorvervoerder voerde afgelopen jaar een nieuwe uitgeklede dienstregeling in, waardoor in de tweede helft van het jaar minder treinen reden.

Vanwege tegenvallende reizigersaantallen in de nasleep van de coronapandemie kende het kabinet een compensatiebedrag ter waarde van 274 miljoen euro aan NS toe. Die staatssteun, de zogeheten Beschikbaarheidsvergoeding OV (BVOV), werd onder meer gekoppeld aan de voorwaarde dat de dienstregeling vergelijkbaar moest zijn aan die in 2021. Maar dat is dus niet gebeurd, waardoor NS nu de hoogst mogelijke boete krijgt. De spoorvervoerder hoeft dat boetebedrag niet te betalen, zo bepaalt Heijnen, die wil dat het geld wordt gebruikt voor investeringen „waar de reiziger voordeel van heeft”.

De staatssecretaris stelt in de brief dat de hoogte van de boete is ingegeven door de de „omvang van de afschaling en de daaruit voortvloeiende hinder voor de reizigers”. Volgens Heijnen pleit de krapte op de arbeidsmarkt en de impact van de coronapandemie op ziekteverzuim NS „niet vrij van haar verantwoordelijkheid” om voor toereikende personeelscapaciteit te zorgen.

Ook ProRail krijgt door het ministerie een boete opgelegd ter waarde van 100.000 euro. Heijnen verwijt het bedrijf onder meer de vele vertragingen op de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Antwerpen. Ook zouden goederenvervoerders afgelopen jaar niet tevreden zijn geweest over de geleverde diensten van ProRail.

Lees ook: Wéér geen treinen. Reizigers werden zondag en maandag opnieuw verrast door een grote spoorstoring.