N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Concert Harry Styles Als fan van popsensatie Harry Styles is het hard werken. Verslag uit het voorste vak bij de show in de Johan Cruijff Arena.
Niet alleen in zijn muziek kijkt superster Harry Styles graag terug, ook zijn aanstekelijke flamboyant-feminiene kledingstijl zit vol verwijzingen naar het verleden. De dresscode voor zijn concerten is eveneens retro: uitbundig en vrij. Fans leven zich uit. Hartjesbrillen, kontzakken met een grote H en S, cowboyhoeden, glittersteentjes langs wenkbrauwen. Ook polkadots zijn echte Styles-favorieten. En: psychedelische prints, hartjes, bloemetjes – in haren én op jurkjes. Boa’s komen in alle kleuren en er lopen levende watermeloenen, aardbeien en bananen rond, verwijzend naar het fruit in zijn songs.
Na een flinke wereldtournee is de Britse, in Los Angeles wonende popsensatie Harry Styles terug in Amsterdam. Vorig jaar juli stond zijn Love On Tour al in de Ziggo Dome. Styles fraaie album Harry’s House, met slim gesmede songs (tintelhits en softrockers) waarin een diepe bewondering voor seventies- en eightiesmuziek weerklonk, was toen net uit. Uitgegroeid tot een van de grootste namen in de popmuziek, verkoopt de zanger nu rustig drie keer de Arena uit. Maandag en dinsdag zijn de andere shows.
Voor de oerfans van Harry Styles, vooral jonge meiden, begint de voorpret vroeg; het uitpluizen van setlists, de socials en forums. En daarna komt het vroege bivakkeren voor het stadion – eten, zonnebrand en telefoonopladers bij de hand. Binnen moet je het beste plekje vinden tegen de dranghekken; de catwalk loopt als een vierkant door de zaal.
Tekstbordjes
De voorste publieksvakken hebben namen van locaties uit Styles liedjes. Zoals Johnny’s Place (uit ‘Love of My Life’), het duurste vak, pal voor het podium. Als het voorprogramma van de leuke indierockers Wet Leg helaas toch maar licht bekoort – is het die wazige stadionsound? – kan er nog driftig gewerkt worden aan aantrekkelijke ‘signs’, de hoog te houden tekstbordjes. Verzoeknummers, zoals zijn nieuwste, tamelijk stevige rockliedje ‘Medicine’. Of een grappige vraag („Wat zou een rode vlag zijn in een relatie?”). En, wanhopiger: „Mijn vrienden hadden treinproblemen, kun je checken of ze er zijn?”
Ja, dat gestremde treinverkeer, wat een domper. Het concert begint deze zondagavond al later. Halverwege de show volgt de schrikbarende boodschap dat het treinvervoer naar Amsterdam helemaal platligt: ongeruste fans verlaten daarom voortijdig het concert. Het zal je eerste concert maar zijn.
De show in de Arena is verder nagenoeg dezelfde feestelijke en gelukzalige als vorig jaar, met een handvol andere liedjes én een andere opening; het gemoedelijke ‘Daydreaming’. De energieke, in pasteltinten gestoken zanger (wie kan een zalmleren broek hebben!) strooit zijn muzikale elfenstof rijkelijk rond, zijn publiek in minder dan geen tijd bedwelmend met de warme softpop.
Lees ook: Harry Styles doet vanuit het heden de groeten van gisteren
Uitblinker
De in gele overalls gestoken, zeskoppige band draait de show wat plichtmatiger af – nummertje zoveel immers. Maar drummer Sarah Jones is een uitblinker. En ook de extra koperblazers zijn een waardevolle toevoeging, zeker in ‘Late Night Talking’.
Showman Styles is goed bij stem. Voor zijn liefdeshonger in ‘Golden’ hangt hij zijn gitaar om, en ook ‘She’ springt er in intensiteit uit. Hij doet zijn onbekommerd quirky dansjes met de ogen dicht, geeft kushandjes en trekt, zo’n beetje iedereen in de Arena betrekkend, selectief langs zijn drie albums plus een oudje (‘That’s What Makes You Beautiful’) dat refereert aan zijn vroegere boybandsucces met One Direction.
Zijn Styles’ funky nostalgische stijl is voor iedereen leuk, er valt niet aan te ontsnappen. In het voorste vak, waar onvermoed veel ruimte is om heen en weer te rennen tussen het podium en de catwalk, wordt het een uitputtingsslag. Hadden we net nog hard gedanst, nu huilt iedereen. Het gedragen ‘Fine Line’ is ‘gewoon te veel’, snikken jonge fans.
Alles meeblèren
Duidelijk is: als Styles-fan ga je de hele avond door een regenboog van emoties. Dansen, gillen, filmen, springen, huggen, weer filmen, huilen (het akoestische ‘Matilda’) en dan snel weer rennen langs de catwalk. En dan is er nog een flink to do-lijstje: alles meeblèren, vaste dansjes (ook een polonaise) en jawel, hondengeblaf – ’t is een ‘dingetje’.
Styles stoomt door naar een sterke finale. Het intense ‘Sign of the Times’ is een klassieker, wat een beeldige popsong toch. Gitaren gieren in rocker ‘Kiwi’, terwijl bij ‘As It Was’ geluksbommetjes in het publiek ontploffen.
De veerkracht en verbondenheid waarop Styles in zijn feelgood show aanstuurt, komt over. Dat hij steevast elke show fans helpt uit de kast te komen, met regenboogvlag en een speciale song, blijft ontroerend. En de bij ‘Satellite’ gevormde circlepits? Misschien wel de allerzoetste die er zijn.