Maurice Swirc wint Brusseprijs voor beste journalistieke boek

Indonesië Swirc deed vijf jaar lang onderzoek naar Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië en het geheimhouden ervan. Voor dat boek, De Indische doofpot, ontvangt hij nu de Brusseprijs, waar een bedrag van 10.000 euro aan verbonden is.
Maurice Swirc deed vijf jaar lang onderzoek voor zijn boek.
Maurice Swirc deed vijf jaar lang onderzoek voor zijn boek.

Maurice Swirc heeft de Brusseprijs gewonnen voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2022 met De Indische doofpot. Waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd. Dat is zaterdagavond laat op NPO Radio 1 bekendgemaakt in Met het Oog op Morgen. Swirc ontvangt naast een oorkonde ook een bedrag van 10.000 euro.

De auteur zei in het radioprogramma dat hij het een „enorme eer” vond om te winnen. Volgens juryvoorzitter Hasna el Maroudi voldoet het boek aan alle eisen om zich het beste journalistieke boek te mogen noemen. „Daarbij ziet de jury dat dit boek ook zou kunnen dienen als leerstuk over hoe we omgaan met mensenrechten. Je kunt het wel drie keer lezen en iedere keer weer iets nieuws leren.” In het juryrapport staat verder dat het boek een belangrijk naslagwerk vormt, „in een tijd waarin het koloniale verleden van Nederland opnieuw bevraagd wordt”.

Swirc stuitte tijdens onderzoek voor De Groene Amsterdammer op documenten met de status ‘zeer geheim’. Dat mondde uit in een onderzoek van vijf jaar over de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië en waarom die werden geheimgehouden. De Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is voor de zestiende keer uitgereikt. Andere genomineerden waren onder andere het boek Sywerts miljoenen. De jacht op het mondkapjesgoud van Stefan Vermeulen met Jan-Hein Strop en Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven van Judith Koelemeijer.

Lees hier de recensie die NRC over het boek schreef