Provincie Utrecht mag boer niet verplichten zijn omgekeerde vlaggen weg te halen

Boerenprotesten De provincie Utrecht verbiedt het plaatsen van vlaggen om „het landschap te beschermen”. Volgens de rechtbank weegt de wens om het landschap te beschermen minder zwaar dan het inperken van de vrijheid van meningsuiting.
Omgekeerde rood-wit-blauwe vlaggen worden al een aantal jaar gebruikt op het platte land als protest tegen het stikstofbeleid.
Omgekeerde rood-wit-blauwe vlaggen worden al een aantal jaar gebruikt op het platte land als protest tegen het stikstofbeleid. Foto Sander Koning/ANP

Een boer mag zijn acht omgekeerde vlaggen in zijn weiland langs de A1 laten hangen van de rechtbank in Utrecht. Dat maakte de rechtbank dinsdag bekend. De provincie Utrecht wil dat de man uit Baarn zijn vlaggen weghaalt, maar volgens de rechtbank mag het recht op de vrijheid van meningsuiting niet op deze manier „beperkt worden”.

Sinds de zomer van vorig jaar heeft de boer uit Baarn acht Nederlandse vlaggen op de kop hangen aan de rand van zijn weiland langs de A1 tussen Baarn en Amersfoort. Omgekeerde rood-wit-blauwe vlaggen staan al een aantal jaar symbool voor een protestbeweging tegen het stikstofbeleid. De provincie Utrecht verbiedt het plaatsen van vlaggen om het „landschap te beschermen” en zei in april tegen de boer dat hij de vlaggen moest weghalen. Deed hij dat niet, dan zou de man een dwangsom krijgen van duizend euro per week. De boer maakte daar bezwaar tegen.

Nu oordeelt de rechtbank dus dat de boer zijn vlaggen mag laten hangen. De vlaggen worden gebruikt als uiting van onvrede en worden daarom beschermd door het recht op de vrijheid van meningsuiting, oordeelde de rechtbank in Utrecht. De provincie Utrecht was dinsdagmiddag telefonisch nog niet beschikbaar om te reageren.

Lees ook: Waarom BBB óveral groot is: dit is niet alleen de overwinning van het platteland