Drie wedstrijden in het betaald voetbal tijdelijk gestaakt na gooien bekers

Voetbal Bij FC Twente – NEC, FC Eindhoven – Helmond Sport en FC Den Bosch – Almere City werd er door het publiek met bekers gegooid. Alle wedstrijden werden na een onderbreking hervat.
FC Twente en NEC ligt stil nadat er met bekers is gegooid.
FC Twente en NEC ligt stil nadat er met bekers is gegooid. Foto Vincent Jannink/ANP

Drie wedstrijden in het betaald voetbal hebben vrijdagavond enige tijd stilgelegen omdat er vanuit het publiek drinkbekers op het veld waren gegooid. Alle drie de wedstrijden zijn na een korte onderbreking hervat en uitgespeeld. Het gaat om de Eredivisiewedstrijd FC Twente – NEC, en de wedstrijden FC Eindhoven – Helmond Sport en FC Den Bosch – Almere City in de Keuken Kampioen Divisie.

In alle drie de gevallen werden de bekers gegooid door supporters die een doelpunt van hun club vierden. Zo werd er door supporters van FC Twente een drinkbeker op het veld gegooid nadat de club uit Enschede op 2-0 was gekomen. Bij de wedstrijd FC Den Bosch tegen Almere City werden beide ploegen tijdelijk van het veld gehaald.

Nadat Ajax-speler Davy Klaassen vorige maand tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord geraakt werd door een voorwerp uit het publiek, heeft voetbalbond KNVB de richtlijnen aangescherpt. Een wedstrijd moet worden stilgelegd als er vanuit het publiek met een voorwerp wordt gegooid, al gaat het om één beker. Bij herhaling wordt een wedstrijd gestaakt. Een wedstrijd wordt direct gestaakt als een speler of scheidsrechter wordt geraakt door een voorwerp.

Sinds het invoeren van de regels zijn meerdere wedstrijden gestaakt omdat er vanuit het publiek met voorwerpen werd gegooid. Gestaakte wedstrijden worden vervolgens op een later moment uitgespeeld, zonder het bijzijn van supporters.

Lux et Libertas Lees ook: Ook aan publiek toegankelijk voetbal komt ooit een eind