Charles III wordt vandaag officieel gekroond

Londen is klaar voor de kroningsceremonie

Camilla: van ‘meest gehate vrouw in het VK’ tot koningin

Als je wil weten wie Camilla is, de nieuwe Britse koningin, hoef je maar het oer-Engelse tijdschrift Country Life van juli vorig jaar open te slaan waarvan zij gasthoofdredacteur was. Camilla is upper class, is grote landhuizen met honden die in- en uitlopen, is eerder praktische laarzen dan hoge hakken, is tuinen vol rozen, kip met dragonsaus en ‘Peach Melba’ gemaakt door haar zoon.

Camilla heeft humor. Het blad publiceert al 125 jaar een foto van een debutante in parelketting, de zogeheten girls in pearls. Zij liet haar twee hondjes Bluebell en Beth fotograferen, die ze uit het asiel adopteerde. Mét parelketting om.


Lees verder in dit profiel over Camilla

Welkom in dit blog

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla worden vandaag officieel gekroond tijdens een ceremonie in Westminster Abbey. In dit blog doet NRC vandaag verslag van de kroning. Het programma ziet er grofweg als volgt uit:

Tegen half elf lokale tijd (half twaalf Nederlandse tijd) vertrekken Charles en Camilla met een koets van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Dat zullen ze doen in de zwart-gouden Diamond Jubilee State Coach, die gemaakt is voor Elizabeth toen ze zestig jaar koningin was. In de kerk zullen zo’n 2.200 genodigden aanwezig zijn, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

De ceremonie in Westminster Abbey is religieus en wordt geleid door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Hij zal Charles aan de aanwezigen en mensen thuis presenteren, die vervolgens God save the King! roepen. Daarna volgt de kroningseed, waarin Charles onder andere verklaart dat hij de Anglicaanse kerk zal handhaven en beschermen. Achter gesloten deuren komt de zalving van Charles’ handen, borst en hoofd met heilige olie.

Tijdens de daadwerkelijke kroning krijgt Charles de St Edward’s Crown op zijn hoofd. Daarna wordt ook Camilla gekroond, maar haar ceremonie duurt korter. Vervolgens stappen de koning en koningin-gemalin in een andere koets om terug naar Buckingham Palace te gaan. Daar verschijnen ze samen met hun familie op het balkon om te zwaaien naar de verzamelde toeschouwers, van wie sommigen al dagen in Londen bivakkeren.


Lees hier meerover de ceremonie