Oekraïense luchtmacht haalt eigen drone neer boven Kyiv

Oekraïense luchtmacht haalt eigen drone neer boven Kyiv

De Oekraïense luchtmacht heeft donderdag een van haar eigen drones neergehaald boven Kyiv, nadat ze de controle over het onbemande toestel was verloren. Dat heeft de luchtmacht meegedeeld, schrijft Reuters.

De luchtmacht raakte de controle over de drone, van het type Bayraktar TB2, donderdagavond rond 20.00 uur lokale tijd kwijt tijdens een geplande vlucht in de regio Kyiv, aldus een verklaring op Telegram. Het toestel kampte volgens de luchtmacht waarschijnlijk met een technisch mankement.

Het besluit om het toestel te vernietigen werd genomen „omdat de onbeheerste vlucht van de drone in het luchtruim van de hoofdstad had kunnen leiden tot ongewenste gevolgen”, aldus de verklaring. Eerder op de avond meldde het kantoor van president Volodymyr Zelensky dat een vijandige drone was neergehaald.

De Oekraïense luchtafweer schiet donderdag op een drone boven Kyiv. Foto Sergei Supinsky / AFP

Burgemeester Vitali Klitsjko meldde dat brand was uitgebroken in het westen van de stad. Wrakstukken van de drone zouden terecht zijn gekomen op een commercieel gebouw. Niemand raakte gewond, aldus de Oekraïense autoriteiten.

Het incident vond plaats tijdens een vierde achtereenvolgende avond van drone-aanvallen op Kyiv. Inwoners hoorden gedurende twintig minuten geweervuur en explosies. De gemeentelijke autoriteiten hadden een alarm afgekondigd voor de hoofdstad en omgeving.

Een politieman staat donderdagavond in de Oekraïense hoofdstad Kyiv bij een gebouw dat is beschadigd door wrakstukken van een neergehaalde drone. Foto Stepan Franko / EPA