Klimaatactivisten omsingelen privéjets op Schiphol


Demonstratie Actievoerders van Exctinction Rebellion en Greenpeace hebben naar eigen zeggen vijftien privéjets omsingeld. Ze zijn van plan het verkeer van de vervuilende vliegtuigen „zo lang mogelijk” te blokkeren.

De actievoerders stellen met zo'n vijfhonderd mensen vijftien privéjets te hebben geblokkeerd.
De actievoerders stellen met zo’n vijfhonderd mensen vijftien privéjets te hebben geblokkeerd.

Foto Remko de Waal/ANP

Op de luchthaven Schiphol hebben klimaatactivisten zich vastgeketend aan privéjets, om te voorkomen dat de vliegtuigen opstijgen. De actievoerders zijn van plan het vliegverkeer „zo lang mogelijk” te blokkeren. Op sociale mediakanalen van Extinction Rebellion is te zien hoe de politie vlaggen van de activisten in beslag neemt. Volgens een woordvoerder van de Marechaussee zijn er tot dusverre zes aanhoudingen verricht.

Extinction Rebellion, dat de actie samen met milieuorganisatie Greenpeace heeft georganiseerd, stelt met zo’n vijfhonderd actievoerders vijftien privéjets te hebben geblokkeerd. De demonstranten voeren op Schiphol actie, omdat de luchthaven „ongehinderd” blijft vervuilen, „ten koste van het klimaat en omwonenden”, aldus Greenpeace in een verklaring. „De overheid laat dit gebeuren.”


Lees ook: Musea zouden zelf klimaatactivisme moeten bedrijven, ze zijn er bij uitstek geschikt voor

Greenpeace kondigde eerder al aan een „verstorende actie” op Schiphol voor te bereiden, waarna de nieuwe topman Ruud Sondag klimaatactivisten opriep het „netjes” te houden. „Actievoeren doen wij altijd vreedzaam en veilig. Het is nu aan Sondag om met een plan te komen dat ‘netjes’ is voor omwonenden, klimaat en onze toekomst”, zei luchtvaartexpert Dewi Zloch van Greenpeace daarover tegen persbureau ANP.

Ook op andere delen van de luchthaven vinden deze zaterdag acties plaats. Zo wordt in de aankomsthal door ruim honderd demonstranten een zitactie en een lawaaiprotest gehouden. De veelal jonge demonstranten worden volgens het ANP begeleid door het geluid van trommels, triangels en sympathiserende omstanders. Aan de actie, die volgt op een groter protest onder de noemer ‘krimp de luchtvaart’, doen onder anderen omwonenden van Rotterdam The Hague Aiport mee. Zij verzamelen handtekeningen tegen de groeiplannen van de luchthaven bij Rotterdam.


Lees ook: Vuile jetset