Rotterdam maakt zich op voor Koningdag – net als de rest van Nederland

Drukke maar gezellige Koningsnacht in de grote steden

Volle pleinen, podia met muziek en heel veel oranje: de grote steden hebben een gezellige Koningsnacht zonder grote incidenten achter de rug. Meerdere gemeenten, waaronder Utrecht, riepen woensdagavond op om niet meer naar de binnenstad te komen vanwege de drukte.

In Utrecht lieten studenten zich bekogelen met eieren om hun studieschuld af te lossen, schrijft RTV Utrecht. Verderop konden bezoekers kaarsen richting een afbeelding van tv-presentator Johan Derksen gooien. Het Haagse koningsnachtfestival Life I Live was vanwege personeelstekorten kleiner dan andere jaren, maar een feestganger noemde het tegenover Omroep West desondanks „ouderwets gezellig”. En het Amsterdamse café de Blaffende Vis bekleedde zijn gevel met een afbeelding van prinses Amalia met de tekst „laat me”, bericht Het Parool. Om veiligheidsredenen is Amalia niet op kamers gegaan in Amsterdam.

Prinses Alexia druk met examens, slaat Koningsdag over

Bij de nationale Koningsdagviering in Rotterdam ontbreekt één lid van het koninklijke gezin: prinses Alexia. De middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft het druk met examens op haar school in Wales, laat de Rijksvoorlichtingdienst volgens persbureau ANP weten.

Alexia (17) zit op het Atlantic College, een kostschool in een Middeleeuws kasteel aan de kust van Wales. Haar vader maakte daar al zijn middelbare school af. Alexia, die eerst in Den Haag op het gymnasium zat, gaat in Wales op voor haar internationaal baccalaureaat, een pre-universitaire graad die vergelijkbaar is met het Nederlandse vwo-diploma.