UvA zet ‘anti-woke’-docent Laurens Buijs op non-actief vanwege ‘bedreigende’ berichten aan collega’s

Universiteit Buijs wordt door de UvA op non-actief gezet omdat hij dreigende berichten over en naar collega’s zou hebben verstuurd. De UvA zegt dat een constructief gesprek met de universitair docent niet mogelijk was.

UvA-docent Laurens Buijs is door zijn werkgever op non-actief gezet.
UvA-docent Laurens Buijs is door zijn werkgever op non-actief gezet.

Foto via Lars van den Brink

De Universiteit van Amsterdam (UvA) neemt afstand van uitlatingen van docent Laurens Buijs en zet hem op non-actief. Dat maakte de UvA dinsdag bekend. Buijs, die bekendheid verwierf door zijn ‘anti-woke’ standpunten, zou zijn collega’s onder meer „monsters”, „extremisten” en „levensgevaarlijk” hebben genoemd op sociale media en via de mail, Teams en WhatsApp. De UvA typeert de uitlatingen van Buijs als „berichten met een dreigende, eisende, en beschuldigende inhoud”.


Lees ook Zorgen bij de UvA om ‘woke’: ‘De academische vrijheid zit in een grote crisis’

Buijs werd onderwerp van debat nadat hij een opiniestuk schreef voor universiteitsblad Folia. Daarin zei hij onder meer dat „het verschijnsel ‘non-binair’” en de „obsessie met voornaamwoorden” een „lege hype” zijn. Een aantal UvA-studenten riep op om Buijs geen les meer te laten geven. Nu heeft ook de UvA zelf besloten Buijs niet langer te tolereren. De universiteit zegt te hebben geprobeerd met Buijs in „constructief gesprek” te blijven. „Helaas heeft dat geen resultaat gehad. Wat de UvA betreft is de grens bereikt. De UvA vindt deze uitlatingen onacceptabel, omdat die de veiligheid van wetenschappers en de veilige werkomgeving van collega’s bedreigen.”

Buijs is ook klokkenluider bij de UvA. Hij deed eerder dit jaar melding van „ernstige institutionele misstanden” binnen de universiteit, „die leiden tot een acute en fundamentele bedreiging van de academische vrijheid en de kwaliteit van onderwijs en onderzoek”. De UvA zegt de melding van Buijs nog altijd „uiterst serieus” te nemen. Een onafhankelijke commissie onder leiding van voormalig rector magnificus van de Universiteit Leiden Carel Stolker onderzoekt de klacht van Buijs en publiceert waarschijnlijk deze zomer de conclusie.