Tientallen lichamen gevonden van Kenianen die zich uithongerden op last van sekteleider

Kenia De Keniaanse politie vond 58 uitgemergelde lichamen van leden van een sekte. Hun leider beweerde dat wie zichzelf uithongert, Jezus zou ontmoeten. Hij is gearresteerd.

Keniaanse militairen met een jong sektelid dat levend werd gevonden in de bossen bij de stad Malindi.
Keniaanse militairen met een jong sektelid dat levend werd gevonden in de bossen bij de stad Malindi.

Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

Jezelf uithongeren om Jezus te ontmoeten: dat idee kostte minstens 58 leden van de Good News International Church in Kenia het leven. Dat meldt de Keniaanse politie, die nog steeds opgravingen doet in een bos bij de oostelijke kuststad Malindi, aldus persbureau Reuters maandag. De doden waren volgelingen van de beruchte sekteleider Paul Mackenzie, die eerder al voor opschudding zorgde door te beweren dat onderwijs „satanisch” was. Mackenzie is gearresteerd.

De Keniaanse politie ontdekte de graven na een tip van een pan-Afrikaanse mensenrechtenorganisatie. De hulpdiensten troffen op het terrein ook uitgehongerde sekteleden aan die nog in leven waren. Sommige overlevenden weigeren nog steeds voedsel, al zijn ze uitgemergeld. „Sinds het moment dat ze hier kwam, weigert ze alle hulp en blijft haar mond hermetisch gesloten. Ze wil tot haar dood blijven vasten”, zei een hulpmedewerker zondag tegenover AFP, over een vrouw die levend door de Keniaanse hulpdiensten was gevonden.

Volgens Charles Kamau, die het strafrechtelijk onderzoek leidt, is de zoektocht naar lichamen sinds vrijdag in volle gang. Ook speuren de zoekteams in het bos van ruim driehonderd hectare nog naar overlevenden. Volgens het Keniaanse Rode Kruis zijn tot nu toe meer dan honderd mensen als vermist opgegeven.

Sinds het moment dat ze hier kwam, weigert ze alle hulp en blijft haar mond hermetisch gesloten. Ze wil tot haar dood blijven vasten

Hulpverlener over een vrouw die levend was gevonden

Dat Mackenzie beschikt over buitengewone overtuigingskracht blijkt uit de bizarre acties waartoe hij zijn volgelingen de afgelopen jaren wist te bewegen, en waarvoor hij meerdere keren voor korte tijd achter de tralies belandde.


Lees ook: ‘Kenia staat op de rand van anarchie’

In 2018 ontstond ophef in Kenia over een filmpje dat circuleerde op het internet, waarin een paar jonge volgelingen van Mackenzie hun afschuw uitdrukken voor onderwijs. Eén van de jongetjes zegt daarin dat onderwijs voor de „goddelozen” is; dat zou in de Bijbel staan.

Kinderen uithongeren

Een jaar eerder waren bij een politie-inval bij een gebouw van Mackenzie’s Good News International Church 93 kinderen gevonden die hun thuis en school hadden verruild voor de lessen van de sekteleider, meldt het Keniaanse nieuwsmedium Citizen Digital.

President van Kenia William Ruto noemde de daden van Mackenzie maandag „terrorisme”. Hij zei dat de sekteleider in de gevangenis hoort. Ruto: „Meneer Mackenzie doet alsof hij een dominee is, terwijl hij in feite niets meer is dan een verschrikkelijke crimineel.”

Ook eerder dit jaar werd Mackenzie al eens opgepakt, omdat hij ouders gezegd zou hebben dat ze hun kinderen moesten uithongeren en wurgen. Zelf ontkent de sekteleider alle aantijgingen: hij beweert doelwit te zijn van vijandige propaganda door andere predikanten. Tot nu toe kwam hij steeds op borgtocht vrij, waarna hij zijn werk kon blijven voortzetten. Mackenzie zit sinds half april vast op verdenking van het leidinggeven aan een sekte. Politici proberen te voorkomen dat hij opnieuw vrijkomt.

Dinsdag zal de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Kithure Kindiki een bezoek brengen aan de graven in het bos. Hij spreekt op Twitter van „overduidelijk misbruik van de grondrechtelijke godsdienstvrijheid” en wenst strengere regulering van religieuze gemeenschappen.