‘Oekraïne zag op verzoek van Washington af van aanval op Moskou jaar na invasie’

‘Oekraïne zag op verzoek van Washington af van aanval op Moskou jaar na invasie’

Oekraïne had vergaande plannen voor een aanval op Moskou op de jaardag van de oorlog, maar zag daar op verzoek van de Verenigde Staten toch vanaf. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post maandag, op basis van de gelekte Pentagon-documenten.

Hoofd van de belangrijkste militaire inlichtingendienst, Kyrylo Boedanov, zou zijn officieren opdracht hebben gegeven voorbereidingen te treffen voor „massale aanvallen op 24 februari, met alles wat we hebben”.

Het voornemen deden de autoriteiten in Washington, die de Oekraïense plannen stiekem monitorden, op de nagels bijten. Al langer zinspeelt Boedanov op aanvallen diep op Russisch grondgebied, om de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin in Rusland sterker voelbaar te maken. Maar de Verenigde Staten maken zich zorgen om de repercussies van dergelijke brutaliteit.

Twee dagen voor de oorlogsjaardag, op 22 februari, stuurde de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA een nieuw geclassificeerd rapport rond, waarin stond dat de Oekraïners „op verzoek van Washington” ermee hadden ingestemd even te wachten met aanvallen op Moskou.

Kyrylo Boedanov tijdens een interview met Reuters. Foto Valentyn Ogirenko/Reuters