Tientallen lichamen gevonden in Kenia, van mensen die zichzelf verhongerden voor ontmoeting met Jezus

Hongersekte De Keniaanse politie heeft inmiddels meer dan vijftig uitgemergelde lichamen gevonden van leden van een hongersekte. Hun leider beweerde dat wie zichzelf uithongert, Jezus zal ontmoeten.

Keniaanse veiligheidsmedewerkers met een jong sektelid dat levend werd gevonden in de bossen bij de Keniaanse kuststad Malindi.
Keniaanse veiligheidsmedewerkers met een jong sektelid dat levend werd gevonden in de bossen bij de Keniaanse kuststad Malindi.

Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

Jezelf uithongeren om Jezus te ontmoeten: dat idee kostte in totaal minstens 51 leden van de Good News International Church in Kenia het leven. Bij de meest recente opgravingen in een bos bij Malindi, in het oosten van het land, vond de Keniaanse politie zondag 26 lichamen, meldde het Franse persbureau AFP. Het waren volgers van de beruchte sekteleider Paul Mackenzie, die eerder al voor de nodige opschudding zorgde door te beweren dat onderwijs „satanisch” was.

De Keniaanse politie ontdekte de graven na een tip van een pan-Afrikaanse mensenrechtenorganisatie. De hulpdiensten troffen op het terrein ook uitgehongerde sekteleden aan die nog in leven waren. Sommige overlevenden weigeren ondanks hun uitgemergelde lichamen nog steeds voedsel. „Sinds het moment dat ze hier kwam, weigert ze alle hulp en blijft haar mond hermetisch gesloten. Ze wil tot haar dood blijven vasten”, zei een hulpmedewerker zondag tegenover AFP, over een vrouw die levend door de Keniaanse hulpdiensten was gevonden.

Volgens Charles Kamau, die het strafrechtelijke onderzoek leidt, is de zoektocht naar lichamen sinds vrijdag in volle gang. Ook speuren de zoekteams in het bos van ruim driehonderd hectare nog naar overlevenden. Volgens het Keniaanse Rode Kruis zijn tot nog toe 112 mensen als vermist opgegeven.

Overtuigingskracht

Dat Mackenzie beschikt over buitengewone overtuigingskracht blijkt uit de bizarre dingen waartoe hij zijn volgelingen de afgelopen jaren wist te bewegen, en waarvoor hij meerdere keren voor een korte tijd achter de tralies belandde.

In 2018 ontstond ophef in Kenia over een filmpje dat circuleerde op het internet waarin een paar jonge volgelingen hun afschuw uitdrukken voor onderwijs. Eén van de jongetjes zegt daarin dat onderwijs voor de „goddelozen” is — dat zou in de Bijbel staan. Een jaar eerder waren bij een politie-inval bij een gebouw van Mackenzie’s Good News International Church 93 kinderen gevonden, meldt het Keniaanse nieuwsmedium Citizen Digital, die hun thuis en school hadden verruild voor de lessen van de sekteleider.

Kinderen uithongeren

Ook dit jaar werd Mackenzie al eens opgepakt, toen omdat hij ouders gezegd zou hebben hun kinderen uit te hongeren en te laten stikken. Zelf ontkent de sekteleider alle aantijgingen: hij beweert doelwit te zijn van vijandige propaganda van oud-collega’s. Hij komt telkens op borgtocht vrij, waardoor hij zijn werk kan blijven voortzetten. Inmiddels zit Mackenzie alweer een maand vast, ditmaal op verdenking van cultisme. Politici proberen te voorkomen dat hij opnieuw vrijkomt.

Dinsdag zal de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Kithure Kindiki een bezoek brengen aan de graven in het bos. Hij spreekt op Twitter van „overduidelijk misbruik van de grondrechtelijke godsdienstvrijheid” en wenst strengere regulering van religieuze gemeenschappen.