Cardioloog vertrekt bij Erasmus MC na bijverdiensten in medische industrie

Rotterdam Uit onderzoek van Nieuwsuur bleek dat de arts tienduizenden euro’s had bijverdiend in de medische industrie zonder dat te melden. Het ziekenhuis stelde daarop een onderzoek in.
Een arts van het Erasmus MC is vertrokken vanwege omstreden nevenwerkzaamheden.
Een arts van het Erasmus MC is vertrokken vanwege omstreden nevenwerkzaamheden. Foto Sem van der Wal/ANP

Bij het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC is een cardioloog vertrokken nadat hij zonder overleg had bijgeklust in de farmaceutische industrie. De arts is „in goed overleg” weggegaan, meldt het ziekenhuis woensdag. Het Erasmus MC had een onderzoek naar de cardioloog ingesteld nadat Nieuwsuur had onthuld dat hij nevenwerkzaamheden verrichte in de medische industrie en daar niet transparant over was.

Lees onze eerdere analyse: Ook onderzoek naar omstreden betalingen aan cardioloog in Rotterdam

Voor onder meer advieswerk voor het Duitse Biotronik, producent van medische hulpmiddelen voor onder meer het Erasmus MC, kreeg de arts volgens Nieuwsuur bijna 70.000 euro op zijn rekening gestort. De bedragen werden uitbetaald via zijn eigen adviesbureau, waardoor ze niet goed vindbaar waren in het Transparantieregister Zorg. De cardioloog had de betalingen moeten melden, maar was daar niet consequent in. Uit het onderzoek dat het ziekenhuis instelde, is niet gebleken dat de nevenwerkzaamheden zorgden voor bevoordeling of benadeling van het Erasmus MC.

De cardioloog was tevens betrokken bij een coöperatie in de cardiologie. Het ziekenhuis heeft andere medewerkers die daar lid van zijn gevraagd hun lidmaatschap op te zeggen. Vorige week nog concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat ziekenhuizen te weinig zicht hebben op bijverdiensten van medewerkers. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) komt eind dit jaar met strengere regels.