N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Pensioenhervorming In Parijs werd Place de la Concorde, waar duizenden betogers zich hadden verzameld, ontruimd. In Marseille vernielde relschoppers zeker tien winkels en werden prullenbakken in brand gestoken.
De Franse politie moest in Parijs duizenden demonstranten uiteen drijven. In verschillende steden heerste donderdag onrust.
Foto Mohammed Badra/EPA
In Frankrijk zijn donderdag 217 mensen opgepakt bij demonstraties tegen de pensioenplannen van de regering. Dat meldt Le Monde. Onder meer in Marseille en Parijs waren confrontaties tussen demonstranten en de politie. Ook richtten relschoppers vernielingen aan.
In Parijs werd Place de la Concorde, waar duizenden betogers zich hadden verzameld, ontruimd. De oproerpolitie vuurde rubberen kogels af en zette traangas en waterkanonnen in om betogers uit elkaar te drijven. In Marseille vernielde relschoppers zeker tien winkels en werden prullenbakken in brand gestoken. In Lille belandden twee betogers met verwondingen in het ziekenhuis.
Op beelden op Twitter is te zien dat demonstranten de politie in Rennes bekogelden met vuurwerk. In Dijon werden poppen met het gezicht van de Franse president Macron en andere kabinetsleden in brand gestoken.
De vakbonden hebben de Franse bevolking opgeroepen om opnieuw landelijk te staken. Deze demonstratie staat gepland op donderdag 23 maart. Ook riepen ze het Franse volk op om komend weekend zoveel mogelijk lokaal te protesteren.
Sinds de aankondiging van de pensioenhervorming, half januari, hebben in Frankrijk al talloze demonstraties plaatsgevonden. Alle vakbonden en een groot deel van de Franse bevolking, volgens sommige peilingen bijna 80 procent, verzette zich tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.
Na rellen afgelopen weekend in een buitenwijk van het Spaanse Torre-Pacheco, is volgens lokale media de situatie daar nog altijd gespannen. Zowel zaterdag- als zondagnacht braken in de wijk San Antonio rellen uit tussen extreemrechtse groepen en inwoners met een migratieachtergrond. Daarbij vielen tientallen gewonden. Er zijn tot dusver zes verdachten gearresteerd, schrijft de lokale krant La Opinion Murcia.
De directe aanleiding voor de gevechten is de online verspreiding van een foto van het bebloede gezicht van een 68-jarige man, die Domingo zou heten. Hij werd vorige week woensdag aangevallen op een begraafplaats. Na de verspreiding van de foto gingen berichten rond dat de daders van Noord-Afrikaanse afkomst waren. Maandag werden twee mensen aangehouden voor de mishandeling van de man; het is niet duidelijk wie de mannen zijn.
Zwartgeklede mannen met stokken in hun handen trokken zaterdagnacht door de straten van San Antonio voor wat zij een âjachtâ noemden op alle inwoners met een migratieachtergrond. Daarop ontstonden grootschalige rellen in de wijk, waar veel mensen met een Marokkaanse afkomst wonen. De Guardia Civil zette 75 agenten in. De politie houdt er rekening mee dat er ook de komende nachten rellen zullen uitbreken.
Massa-uitzetting
De minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, heeft maandag in een interview met radiozender Cadena SER gezegd dat de aanstichters van de rellen in San Antonio âgeorganiseerde groepenâ zijn die zich via sociale media organiseren. Dit maakt het politieonderzoek volgens Marlaska een uitdaging: âHet zien, weten, kennen wie er achter bepaalde berichten op sociale media zit, kost in de meeste gevallen veel tijd, omdat sociale media ook meer anonimiteit mogelijk maken.â
Ook stelt Marlaska dat de geweldsescalatie een âgevolg is van de uitspraken van de ultrarechtse politieke partijen, die zonder reden immigratie aan criminaliteit linkenâ. âHet is de schuld van [het rechts-populistische] Vox en van de uitspraken zoals die van Voxâ, aldus de minister.
Vox, vertegenwoordigd in het Nationale Congres en een aantal regioparlementen in Spanje, bepleit streng antimigratiebeleid. Migratie zorgt volgens de partij voor criminaliteit, werkloosheid en druk op de publieke sector. Tijdens een partijbijeenkomst vorige week maandag pleitte woordvoerder voor Demografische Noodsituatie en Sociaal Beleid, RocĂo de Meer, voor het uitzetten van acht miljoen immigranten, onder wie van de tweede generatie. Dit zou nodig zijn om âhet Spaanse volk te reddenâ.
Marlaska oordeelt maandag in de radio-uitzending dat dit âzeer simpeleâ uitspraken zijn die âhelaas effect hebbenâ. âEr is geen relatie tussen criminaliteit en immigratieâ, benadrukt de minister maandag.
Glas â een alledaagser materiaal bestaat bijna niet: vrijwel iedereen heeft dagelijks wel iets van glas in handen (of kijkt er doorheen, naar buiten). Maar hoeveel mensen weten hoe glas nou eigenlijk wordt gemĂĄĂĄkt? Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam geeft antwoord op die vraag. En laat bovendien zien wat er ook in kunstzinnig opzicht allemaal mogelijk is met dit verfijnde maar oh zo kwetsbare materiaal.
Een bezoek aan het museum dat twee kilometer verderop aan het riviertje de Linge ligt, krijgt daarna wat meer gewicht: het vakmanschap om tot ingewikkelde glasvormen te komen valt nu beter in te schatten. Zeker omdat je inmiddels beseft dat in het maakproces maar iets verkeerd hoeft te gaan (zoals het plotse ontstaan van een luchtbel of sliert) en weg is je prachtige, volmaakt transparante massa glas.
Wie door het museum dwaalt â een beetje âkruip-door-sluip-doorâ: twee oude villaâs zijn middels stalen loopbruggen met elkaar verbonden; de buitenkant is een attractie op zich â komt meermaals de naam Petrus Marinus Cochius tegen. Het was deze directeur van de Glasfabriek Leerdam die bekende externe ontwerpers in de arm nam als Chris Lanooy, Karel de Bazel en H.P. Berlage. Zo werd mooi vormgegeven glas bereikbaar voor een groot publiek. De huidige museumdirecteur Laurens Geurtz is er nog steeds trots op: âDe Bazel en Berlage waren echt beroemde architecten, die het de moeite waard genoeg vonden buiten de Randstad ook een uitgebreid oeuvre in glas te ontwerpen.â
Een van de installaties van glaskunstenaar Marinke van Zandwijk: Entangled Joy.
Fotoâs Walter Herfst
De subsidie, voornamelijk van het ministerie van OCW en voor een kleiner deel van de gemeente Vijfheerenlanden (waartoe Leerdam behoort), âgaat naar de huisvesting en het beheer van de collectie, plus de activiteiten die we organiseren. Voor de rest zijn we afhankelijk van subsidieaanvragen bij alle mogelijke fondsen.â Er is nog een inkomstenbron: de glaswerken uit de Glasblazerij, die op beide locaties te koop zijn. âEn dat loopt goed.â
Aantrekkelijk is de tuin bij het museum, waar kunstenaar Marinke van Zandwijk tijdens het bezoek van NRC net de laatste hand legt aan enkele installaties. Tot en met 9 november staan en hangen hier glazen werken in allerlei gedaantes: van âballonnenâ tot platgeduwde bellen, van in kooitjes opgesloten glaswerken die daarmee iets menselijks krijgen tot gestolde megadruppels, die met hun felle kleuren de tuin in een vrolijk daglicht zetten.
Fijn koffiedrinken is het hierbuiten. Die koffie is trouwens gratis, inclusief een stukje boterkoek. Ernaast een busje voor een vrijwillige bijdrage. Nu eens niet van glas.
Het pronkstuk van het Glasmuseum: Leerdam Unica van A.D. Copier uit 1928.
Het niet iets waar voetbalsters de hele tijd mee bezig zullen zijn in Zwitserland, maar op onbewaakte momenten zal het best door hun hoofd schieten: straks wordt er een fijn bedrag op mijn rekening bijgeschreven.
Dit EK krijgen speelsters voor het eerst prijzengeld, nadat het WK van 2023 de primeur had. De UEFA heeft bepaald dat bonden 30 tot 40 procent van de in totaal 41 miljoen euro aan prijzengeld (156 procent meer dan bij het vorige EK) aan speelsters moeten overmaken. De rest is bestemd voor âgemaakte kostenâ of âinitiatieven voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbalâ.
30 of 40 procent: dat scheelt nogal. Zeker voor wie niet bij een topclub speelt, maar het toch goed doet op het EK â en dat zijn er best veel. De bond van de ploeg die het toernooi wint, krijgt 1,75 miljoen euro. Keert die 30 procent uit, dan ontvangt elke speelster van een 23-koppige selectie 22.826 euro (bruto). Bij 40 procent: 30.434 euro.
De KNVB wist vorige week nog niet welk percentage wordt uitgekeerd, dat hing er vanaf hoe ver Oranje zou komen. Veelzeggend is dat Jan Dirk van der Zee onlangs klaagde dat Zwitserland âeen enorm duur land isâ. De directeur amateurvoetbal leek alvast een voorschot te nemen op de afrekening na het EK.