830 euro voor acht vierkante meter: de woningnood uitgebeeld in een absurde, sadistische hospiteersessie

Myrte is te laat. Ze belt aan als de twee bewoners van de woongemeenschap net de veertig hospiteerders nabespreken – wie was sympathiek, wie viel niet op. Maar smekend en overijverig – ze maakt meteen de wc schoon – praat ze zich alsnog naar binnen. Althans, ze onderwerpt zich aan een eerste test: of ze überhaupt nog mag hospiteren.

In Myrte Siebinga zoekt een kamer giet collectief De Warme Winkel de excessen van de nijpende woningnood in de lekker kolderieke vorm van een bizarre hospiteersessie. Vincent Rietveld schreef de tekst en regisseert met Bianca van der Schoot, specialist in stil spel, de drie jonge gastacteurs (Marius Mensink, Mirthe Labree, Myrte Siebinga), die de kans krijgen hun potentieel te tonen.

De voorstelling is één lang, even absurd als sadistisch kruisverhoor waaraan Myrte wordt onderworpen om haar geschiktheid aan te tonen. De eerste vraag is haar positie in het Israël-Palestina-conflict. Haar pogingen tot nuance lopen steevast uit op beschuldigende vragen. O, ben je een antisemiet? O, ben je islamofoob?

Kunst beoordelen

Elke vraag is een booby trap. Of ze nu een avocado eet, een kunstwerk aan de muur ziet of meent dat de aarde rond is: de vragenstellers hebben harde kritiek of menen het tegenovergestelde. In kort bestek worden zo vernuftig allerhande actuele onderwerpen tegen het licht gehouden: van hoe je kunst beoordeelt en de houdbaarheid van democratie, tot aan wat eigenlijk ‘bewijs’ is.

Onderwijl bewegen de drie zich als volwaardige mimers over de lege toneelvloer, waarbij ze de krapte van het huis uitbeelden. Want uiteraard is het huis klein, vies, vol, en slecht onderhouden. Mooi is hoe ze in een vertederende droomsequentie uitbeelden hoe ze met zijn drieën in de keuken zouden kunnen staan, over en om elkaar heen buigend.

Hospiteerder Myrte is wanhopig genoeg om met een opgewektheid die een beter doel verdient de kamer van acht vierkante meter voor 830 euro te bejubelen. Ondanks de schimmel en de aanwijzing dat de elektriciteit het er niet doet als er ook een apparaat in de keuken aanstaat.

Punk

De groteske ondervraging bij wijze van vuurproef voor de aspirant-bewoners mag dan karikaturaal zijn: de woonomstandigheden zijn dat niet. Dat is het pijnlijke: Myrte Siebinga zoekt een kamer vertelt je niks nieuws over de schrijnende situatie op de woningmarkt, waarin honderdduizenden tevergeefs op zoek zijn. De punksongs die voorbij komen, drukken de machteloze woede die dat opwekt maar deels uit.

Het kijkplezier zit in het lenige en alerte spel van de drie jonge acteurs. Zij geven dit vermakelijke tussendoortje van De Warme Winkel schwung. Elke woningzoekende student en jongere zal zich erin herkennen.


Lees ook
Vincent Rietveld gaat uitstootvrij met de fiets op theatertour

Vincent Rietveld gaat uitstootvrij met de fiets op theatertour