750 jaar Amsterdam en een nagelbijter van Alfonso Cuarón: dit zijn de mediatips van dit weekend

Katholiek Amsterdam

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. De stichting van de stad wordt vanaf deze zaterdag alvast een jaar lang grootschalig gevierd met talloze programma’s, tentoonstellingen en evenementen. Ook de televisie doet een duit in het zakje. Zo gaat NRC-columnist en schrijver Stephan Sanders in de tweedelige serie De andere kant van Amsterdam op zoek naar verhalen over wonderen, verborgen gebedsplekken en de diversiteit van de katholieke gemeenschap in Amsterdam. Verrassend genoeg liggen er bij de Wallen, langs de grachten en in de smalle steegjes van de binnenstad allerlei spirituele schatten verborgen. Sanders interviewt onder meer oud-drugspastor Ricus Dullaert en loopt langs vele katholieke ijkpunten, van de Sint-Nicolaasbasiliek tot het Damrak en het Vondelpark.

André Waardenburg

Stijlvolle nagelbijter

Vijfvoudig Oscarwinnaar Alfonso Cuarón (Children of Men, Gravity) heeft een serie gemaakt met Cate Blanchett. In Disclaimer speelt Blanchett een zelfgenoegzame topjournalist die een oeuvreprijs in ontvangst neemt. Haar leven is op orde, maar na de prijs opent zich het ravijn.

Een in eigen beheer gepubliceerde roman duikt op, The Perfect Stranger genaamd. Catherine leest en verbrandt hem: het gaat over een duister geheim uit haar verleden. Al bingend blijkt Disclaimer een nagelbijter van jewelste die van genre naar genre slalomt. Maar na afloop moet je toch ook constateren dat Cuaróns schwung en stijl een vrij kunstmatige en melodramatische vertoning camoufleren, die bol staat van onwaarachtig, zelfs mal gedrag. Best een kater, maar na een licht beschamende, heel erg leuke avond.

Coen van Zwol

Ontroerend schone kunst

Zwierende kleurenregens, vervagende wolken als zachte verfspetters, en schone sprookjesfiguurtjes die zich een weg banen door rijke, groene bossen. Er zijn weinig gamemakers die zulke visuele kunststukjes afleveren als Nomada Studio, het Catalaanse bedrijf achter het speelbare aquarel Gris (2018). Met Neva levert Nomada opnieuw een ontroerend mooi spel, dat niet bang is om stiltes in de actie te laten vallen. De jonge vrouw Alba woont in een sprookjesbos, beschermd door een goddelijke, wonderschone wolfhond. Maar het bos raakt aangetast door een donkere aanwezigheid, en de hond sterft. Alba moet pup Neva beschermen totdat die oud genoeg is om de rol van haar ouder over te nemen. Al springend en zwaardvechtend baan je je een weg door het bos en het tedere verhaal.

Len Maessen

Golven en zee in ‘Peter Grimes’

Iedere zaterdagavond klinken complete opera’s vanuit de grote (inter)nationale operahuizen, waar mogelijk rechtstreeks. Presentator Hein van Eekert vertelt de verhalen en achtergronden bij de muziek.

Deze zaterdag: Peter Grimes van Benjamin Britten, de opera die zo spannend is om alles wat er níet hardop gezegd wordt. In deze opera horen we golven klotsen, de zee ruisen, de dorpsbewoners roddelen. De Nationale Opera presenteert een prachtige cast begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder Lorenzo Viotti. Met Issachah Savage als Peter Grimes. De opname is vorige week vrijdag gemaakt in de grote zaal van het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Vincent Bijlo