De verwachting was dat het meer dan 500 miljoen zou worden, de geruchten waren dat het misschien zelfs wel boven de 600 miljoen zou stijgen. Dat honkballer Shohei Ohtani deze winter alle records ging breken met een nieuw contract bij een nieuwe club, daar ging iedereen in de honkbalwereld wel vanuit. De vraag was alleen hoeveel het precies zou worden, en waar hij zou gaan tekenen.
Maar toen de Japanner zaterdag op Instagram bekendmaakte dat hij koos voor Los Angeles Dodgers, wist hij toch weer te verbazen. Zijn nieuwe contract levert hem het komende decennium gegarandeerd 700 miljoen dollar (650 miljoen euro) op, omgerekend 70 miljoen per jaar.
Het is het grootste contract uit de sportgeschiedenis. Niemand komt in de buurt van het contract van Ohtani: in het honkbal was Mike Trout, Ohtani’s voormalige teamgenoot bij Los Angeles Angels, recordhouder met een contract van 426,5 miljoen dollar over twaalf jaar. In andere sporten als American football en basketbal zijn ook contracten voor honderden miljoenen dollars getekend, maar in de Noord-Amerikaanse profcompetities was er nooit een contract boven de grens van een half miljard dollar.
De enigen die op jaarbasis meer verdienen zijn een select groepje voetballers: Cristiano Ronaldo en Karim Benzema krijgen meer dan 200 miljoen euro per jaar bij hun Saoedische clubs. Ook Kylian Mbappé kan van 2022 tot 2025 meer dan 600 miljoen euro verdienen als hij bij Paris Saint-Germain blijft. De totaalsommen van hun contracten zijn echter lager omdat ze, net als Lionel Messi een paar jaar terug met zijn vierjarige verbintenis van meer dan 550 miljoen euro bij FC Barcelona, voor kortere tijd hebben getekend dan Ohtani.
Het is een bijzonder contract voor een bijzondere speler. De 29-jarige Ohtani deed de afgelopen jaren in de Major League Baseball (MLB) iets wat in meer dan honderd jaar niet was voorgekomen: werpen én slaan op het allerhoogste niveau.
Het afgelopen seizoen werd hij voor de tweede keer unaniem uitgeroepen tot Most Valuable Player. Hij was in verschillende slagcategorieën de beste terwijl hij in 23 wedstrijden ook als pitcher was begonnen – hij gooide 167 keer drie slag.
Met Japan won Ohtani in het voorjaar de World Baseball Classic, het officieuze WK voor landenteams, waaraan profspelers uit de MLB aan meedoen. Hij haalde de toernooizege hoogstpersoonlijk binnen door in de finale tegen de VS Mike Trout uit te gooien voor de beslissende nul.
Babe Ruth
De laatste speler die in de MLB sloeg en wierp, was Babe Ruth, een van de bekendste honkballers ooit. Ruth speelde in het begin van de twintigste eeuw, toen de professionalisering van de sport nog in de kinderschoenen stond en spelers regelmatig in zowel het slagperk als op de werpheuvel uitkwamen. In de decennia erna ontwikkelde het honkbal zich zo dat spelers, hoe getalenteerd ook, genoodzaakt waren zich te specialiseren.
Voor Ohtani, die opgroeide in de Japanse stad Oshu ten noorden van Tokio, is de combinatie van slagman en werper altijd normaal geweest. „Het is de enige manier van honkballen die ik ken”, zei hij in een interview met het Canadese Sportsnet in 2017. „Als ik het een wel doe en het ander niet, voelt dat niet natuurlijk voor mij.” Toen hij in 2012 zijn eerste profcontract in Japan tekende, bij Nippon-Ham Fighters, trok de garantie dat hij zowel mocht blijven werpen als slaan, hem over de streep.
In 2017 maakte Ohtani, die met zijn lengte van 1,93 meter en gewicht van 95 kilo ongewoon groot is voor een Japanner, de overstap naar Los Angeles Angels in de MLB. In zijn eerste jaar werd hij vanwege zijn veelzijdigheid uitgeroepen tot rookie of the year, beste nieuwkomer, maar in de zes jaar dat hij er speelde, haalde de club nooit de play-offs. Het was een van de belangrijkste redenen voor Ohtani om na afloop van zijn contract bij de Angels te vertrekken.
Welkomstfeesten
Zijn transfervrije status zorgde de afgelopen weken voor een bijzondere situatie in het Amerikaanse honkbal: de jaarlijkse Winter Meetings, waar directeuren van alle dertig MLB-clubs samenkomen met zaakwaarnemers om transfers te bespreken, gingen zonder noemenswaardige deals voorbij; iedereen wilde eerst weten voor hoeveel geld Ohtani zou tekenen. Daaraan zullen nu alle nieuwe contracten worden afgemeten.
Ohtani is bijzonder gesteld op zijn privacy, vandaar dat hij de onderhandelingen zo veel mogelijk geheim wilde houden. In de jacht op de scoop over het grootste contract aller tijden, lieten Amerikaanse journalisten zich verleiden tot roddelpraat en voorbarige conclusies. Toen een van hen afgelopen vrijdag vermeldde dat Ohtani onderweg zou zijn naar Toronto om daar een contract te tekenen bij de Blue Jays, brak er in de Canadese stad ‘Ohtani-koorts’ uit. Fans planden welkomstfeesten en gaven op sociale media real-time updates van een privé-vliegtuig dat onderweg zou zijn van Californië naar de Canadese stad. Achteraf bleek Ohtani gewoon thuis te zijn en moest de journalist op X zijn excuses maken voor de foute informatie.
Uiteindelijk tekende Ohtani dus bij de Dodgers, een club waarover hij zich eerder al eens positief had uitgelaten. Daarbij speelt mee dat Los Angeles ligt aan de Amerikaanse westkust, waar zich een grote Japanse gemeenschap heeft gevestigd. Ook voor de Dodgers zal het een reden zijn geweest om achter Ohtani aan te gaan: hij geldt als een nationale beroemdheid in het honkbalgekke Japan en vertegenwoordigt naast zijn unieke sportieve kwaliteiten ook grote commerciële waarde. Op sociale media vroegen fans zich zaterdag al af wanneer ze het wit-blauwe Dodgers-shirt met Ohtani op de rug (à 135 dollar) konden kopen.
De Dodgers nemen wel een flink risico met het aantrekken van Ohtani: afgelopen seizoen moest de Japanner in september stoppen met werpen, vanwege een blessure aan zijn elleboog. De operatie die hij daarvoor moest ondergaan, maakt dat hij komend seizoen alleen mag slaan. Werpen zal hij pas weer in 2025. Het is de tweede keer dat Ohtani dat overkomt; ook in 2019 kon hij na een operatie een jaar lang niet gooien. Het is maar weinig pitchers na zo’n tweede operatie gelukt om terug te keren op hetzelfde niveau.
Kampioenschappen
Maar de Dodgers hopen dat Ohtani dat wel kan en dat ze een speler hebben binnengehaald die ze eindelijk aan kampioenschappen kan helpen. De club, in handen van een consortium van investeerders, is een van de rijkste teams in de MLB, heeft met Mookie Betts en Freddie Freeman al sterspelers rondlopen en wint bijna jaarlijks zijn divisie. Maar sinds 1988 waren de Dodgers alleen in het door corona verkorte seizoen van 2020 de beste in de World Series, de finalereeks van de Amerikaanse honkbalcompetitie.
De club sorteerde afgelopen seizoen met het transferbeleid al voor op de komst van Ohtani door geld vrij te maken om zijn astronomische salaris te kunnen betalen. De Japanse superster kwam zelf ook de Dodgers tegemoet: op zijn verzoek wordt een groot deel van de 700 miljoen dollar pas na afloop van zijn contract uitbetaald, waardoor de Dodgers de financiële ruimte hebben om het team rond Ohtani heen zo sterk mogelijk te maken. Uiteindelijk is het daar waar het de Japanner en de Dodgers allemaal om te doen is: kampioen worden.
Leeslijst