5 tips van het Nederlands Film Festival 2023

Nederlands Film Festival Anderhalve week film werd één week. Maar het NFF blijft het jaarlijkse trefpunt van de vaderlandse filmwereld, met de jaaroogst plus eigen premières. En talkshows, mini-congressen en Gouden Kalveren. Vijf niet te missen films.

‘Sweet Dreams’ van Ena Sendijarevic, met Renée Soutendijk
‘Sweet Dreams’ van Ena Sendijarevic, met Renée Soutendijk

Sweet Dreams – Ena Sendijarevic

Openingsfilm van het NFF is Sweet Dreams, die Renée Soutendijk een Gouden Luipaard bezorgde in Locarno. Een hoog gestileerd, metaforisch en nerveus geacteerd koloniaal drama met satirische trekjes: De Stille Kracht op ketamine, zeg maar. Op een Nederlandse suikerplantage hangen bloed en lust in de lucht. Oudjes staan elkaar naar het leven. De kinderen willen weg. Onwettig ‘blauwtje’ Karel, zoon van de Indonesische huishoudster, blijkt onverwachts erfgenaam. Een rebelse inlander wil opstand, seks en allebei. Prikkelend onevenwichtig exposé over cultuur, rang en stand en hoe seksuele attractie en geweld samenhangt.

‘De dans van Natasja’ van Jos Stelling.

De Dans van Natasja – Jos Stelling

Jos Stelling (78) is een drijvende kracht in het NFF én de Utrechtse bioscoopwereld. Hij debuteerde ooit in Cannes met Mariken van Niemweghen, werd een naam achter het IJzeren Gordijn. De dans van Natasja lijkt een echte Stellingfilm: een Slavische ex-ballerina gaat met een dakloos Nederlands buitenbeentje op expeditie oostwaarts. En bij de datsja van haar oma zien zij de hoge bomen staan.

‘Zomervacht’ van Joren Molter

Zomervacht – Joren Molter

Het NFF sluit af met coming of age: de elfjarige Brian ontdekt dat zijn vader een wezelachtige klaploper is als hij zijn verstandelijk beperkte, spastische broer Lucien verzorgt en hij de premie opstrijkt. Riskante seksuele verkenningen en louche vaderfiguren, expressief gefilmd met charismatische jonge acteurs.

Bilal Wahib in ‘Bilal Wahib: altijd, altijd’ van Anne de Clercq

Bilal Wahib: altijd, altijd – Anne de Clercq

Bilal Wahid (24) was lekker bezig – acteur, influencer, rapper, BN’er – tot die livestream van 2021 waarin hij een 12-jarige 17.000 euro bood om zijn piemel te laten zien. Een infantiel grapje: een piemel heeft geen ogen, suffie! Maar Bilal werd als ‘pedo’ gecanceld. Lastig om spontaan te zijn en geen fouten te maken, zeker als je een beetje een pestkop bent. We zien Bilal veerkrachtig en hyper voortploeteren – positief blijven hè! – na ‘het moment’ in een portret dat rehabilitatie lijkt te beogen. Het zij hem gegund, maar wat een precair bestaan. Live by the likes, die by the likes.

‘De Tatta’s’ Foto Wessel de Groot

Gouden Kalveren

De vakbroeders van de Dutch Film Academy stemmen over de beste films: vrijdag 29 september is het Gouden Kalveren-gala. Arthouseprijzen zijn er op het Forum van de Regisseurs, ook is er het Kalf van het Publiek. Die gaat naar multicultikomedie De Tatta’s.

Nederlands Film Festival. Van 22 tot en met 29 september, Utrecht. Programma en kaartverkoop: filmfestival.nl