30 jaar Mysteryland: dancepretpark op steroïden is het dansen niet verleerd

Recensie

Dancefestival Mysteryland vierde zijn dertigste editie. Het werd een absurdistisch spektakel. En ook in de Haarlemmermeer bleek dat mainstream dancemuziek een stuk sneller is geworden.

30 jaar Mysteryland
30 jaar Mysteryland Foto We Make It Spark

Gaan we nog dansen of niet?”, roept een langs springende veertiger zonder shirt die voor de vijftiende keer op Mysteryland is. „Er nog-moeten-inkomen is voor watjes!” Hij stompt met z’n vuisten in de lucht en host weer weg.

De middagzon breekt net door. Er klinkt een snoeiharde gabberremix van jaren negentig hit ‘Gonna Make You Sweat’ van C+C Music Factory – ‘Everybody dance now!’. Aan de voet van de piramidevormige heuvel, waarop honderden zijden vlaggen in pastelkleuren wapperen, ligt de Q-Dance stage: een metershoog podium van de gelijknamige hardstyle- en hardcore-organisatie. De lievige decoraankleding vol kleuren, bloemen, ballonnen maar ook rookspuwende slangenkoppen steekt scherp af tegen de gierende razernij van de muziek.

Het langst lopende elektronische muziekfestival Mysteryland bestaat dertig jaar. Die ervaring spat met zestigduizend bezoekers per dag, bijna honderd nationaliteiten, driehonderd artiesten en twaalf stages van de productie af. Want wat je ook van de muziek vindt, het is bewonderenswaardig hoe gestroomlijnd alles loopt en hoe efficiënt het terrein is ingedeeld. Ondanks de drukte heb je nergens het gevoel dat het dringen is, er staan amper rijen bij de bar of de eetkraampjes, en er zijn genoeg intieme hoekjes (vaak zelfs met zachte muziek) om je even van de razernij terug te trekken.

Mysterland is van origine een festival voor EDM-muziek (de commerciëlere kant van dance) en voor de harde muziekstijlen. De laatste jaren zijn vooral die laatste opnieuw populair: de klassieke Thunderdome-stage brengt je in een klap naar het Rotterdam van de jaren negentig („Hardcore never dies!”), en op de podia Q-Dance, de Trance Energy en zelfs op de mainstage (die vroeger toch vooral gevuld was met vocale house van mainstream dj’s als Avicii en David Guetta), slaan de beats per minute- en decibelmeters rood uit.

Absurdistische viering

Mysteryland ervaar je een soort pretpark, het is een absurdistische viering van dancemuziek voor mensen zonder een echt uitgesproken muzieksmaak. Er is geen peil te trekken op hoe de ‘gemiddelde’ Mysterylandbezoeker eruitziet. Het is echt van alles wat. Die diversiteit weerspiegelt ook in het muziekaanbod: van gemoedelijke techno van de Duitse Claptone op de mainstage tot synapsen snoeien bij Paul Van Dyk, grondlegger van de melodieuze trance. Ook is het onverwachts zwijmelen bij Ronnie Flex en Jonna Fraser in de kale tent van feestjesorganisator Vunzige Deuntjes.

Als klein hoogtepunt zijn er de kleine Sofa Sessions in een gezellig glazen huisje vol banken onder de rook van de mainstage. Zwarte Liefde, een collectief van onder andere DJ Chuckie en Welly Well, draait er drie uur lang vinylplaten van zwarte artiesten in elkaar. Puur vakmanschap.

Op de dj-booth

De acrobatische Australiër Timmy Trumpet sluit het hoofdpodium zaterdagavond af met misschien wel de meest bizarre set die je je kan voorstellen. Trumpet staat 95 procent van zijn set óp de booth te springen en te schreeuwen. Hij schiet in luttele secondes van het introdeuntje van Fox News naar keiharde hardcore, via bulderende Masked Wolf weer terug naar tranceremixen van Bruno Mars en Macklemore. Meerdere malen telt hij niet goed af, zijn simpele maar oorverdovende „three, two, one” komt niet uit op de ‘drop’. Maar het mag de pret niet drukken.

Als Gala Rizzatto’s ‘Freed from desire’ voor de vierde keer die dag in gabberversie komt, springt heel Haarlemmermeer op en neer in een decor van vogels, draken, laserlicht en 2800 kilo (!) aan vuurwerk. Het is als de Efteling op steroïden.