20ste editie van Lentekriebels stuit nog altijd op weerstand

De twintigste editie van de Week van de Lentekriebels begint maandag, maar ook na twee decennia van extra aandacht voor seksuele vorming op basisscholen blijft deze themaweek gevoelig. Uit maandag gepubliceerd onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek en Kenniscentrum Rutgers komt naar voren dat veel scholen kampen met weerstand van ouders.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de schoolleiders tegen ouderlijke bezwaren aanloopt. Meer dan een derde van de schoolleiders stelt dat die weerstand de afgelopen jaren is toegenomen, vooral bij lessen over seksuele diversiteit, genderdiversiteit en genderrollen en gendergelijkheid. Ongeveer de helft van de klagende ouders verzoekt hun kind thuis te houden of uit specifieke lessen te halen, de helft van de scholen gaat daadwerkelijk in op die verzoeken.


Lees ook

Blootplaatjes in de klas? Gender in groep 2? Dilemma’s in lesmethodes

Lesstof voor groep 1 en 2 uit de methode 'Kriebels in je buik', van Stichting Rutgers.

De maatschappelijke discussie over de Week van de Lentekriebels werd twee jaar geleden verder op scherp gezet. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet riep de minister van Onderwijs toen ter verantwoording vanwege de vermeende “seksualisering van kinderen” in het basisonderwijs. Ook partijen als PVV, SGP en Denk uitten zorgen en pleitten voor strengere regels rondom seksuele voorlichting.

De stichting Rutgers, dat deze themaweek samen met de GGD’en organiseert, werd daarna bestookt met vragen en bedreigingen. Veel ouders hadden vragen over de door Rutgers ontwikkelde methode over seksuele vorming, Kriebels in je buik. Op sociale media ging veel materiaal rond, maar dat kwam lang niet allemaal uit deze methode.

Dit jaar doet een derde van de basisscholen mee aan de Week van de Lentekriebels. Bovendien zeggen vrijwel alle schoolleiders (96 procent) aandacht te besteden aan ‘relationele en seksuele vorming’, ook buiten de thematische week om. Vier op de vijf scholen betrekken ouders actief bij deze lessen. Meer dan 90 procent van alle schoolleiders is van plan om de komende jaren door te gaan met het geven van ‘relationele en seksuele vorming’.


Lees ook

Lentekriebels blijkt steeds weer een handig vehikel voor radicaal-rechts. Jeugdjournaal laat zien hoe voorbeeldig seksuele voorlichting kan zijn

Eveline in ‘Jeugdjournaal Extra: Er zijn grenzen’. Beeld NTR