17 superleuke musea voor kinderen deze herfstvakantie

Musea voor kinderen De herfstvakantie leent zich uitstekend voor een bezoek aan een museum, zeker op een druiligere dag. Welke musea zijn echt de moeite waard voor kinderen? In deze gids geeft NRC zeventien tips, in willekeurige volgorde.
Foto’s: Nick den Engelsman , David van Dam, ANP

Zuid-Holland

1 Archeon MuseumparkIn een prehistorische kano varen

Konden ze al vuur maken in de Prehistorie? Hoe vaak waste een Romein zich? En wat voor kleren droegen ze in de middeleeuwen? Bij Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn kom je er vanzelf achter. Niet door alleen maar bordjes te lezen en langs nagebouwde hutjes of huizen te lopen, maar je kan ook zelf kanovaren door de prehistorie, een gladiatorengevecht uit de Romeinse tijd bekijken en leren boogschieten zoals ze in de middeleeuwen deden.

Archeon Museumpark in Alphen aan den Rijn is geschikt voor alle leeftijden. Info: archeon.nl

Lees ook over de Grijze Jager-dag in het Archeon: Overleven in een middeleeuwse fantasiewereld

Zuid-Holland

2 Corpus Maak een reis door je lichaam

Wandelen door je dikke darm, luisteren naar je hart en zien hoe een splinter je huid kapotmaakt: in Corpus in Oegstgeest ga je bij de knie naar binnen en kom je er bij de hersenen weer uit. In minder dan een uurtje maak je kennis met vrijwel alles in je lichaam. Je maakt mee wat er gebeurt met je longen als je ademhaalt, in een 5D-theater maak je een reis als rood bloedlichaampje en je merkt wat er gebeurt als je niest (een hele hoop!).

Corpus in Oegstgeest is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Info: corpusexperience.nl

Limburg

3 Discovery Museum Tijdreizen door Limburg

Altijd al een keertje willen liggen op een spijkerbed? Dat kan in het Discovery Museum in Kerkrade. In dat museum kan je sowieso je lol op met allemaal proefjes, en: je kan er tijdreizen! Vanuit een gondel heb je in tien minuten een enorme tijdreis gemaakt: vanaf de oerknal (toen de aarde ontstond) kom je langs de dinosauriërs, de tijd dat er steeds meer machines werden uitgevonden tot en met een blik in de toekomst. Want hoe vindt de aarde het eigenlijk dat we maar van alles bedenken en maken?

Discovery Museum in Kerkrade, geschikt voor alle leeftijden. Info: discoverymuseum.nl

Gelderland

4 GeoFort Ga met een lift de aarde in

De vele aardlagen of verschillende klimaten uit je hoofd leren is saai. Het is veel leuker als je de aardlagen zelf kan zien of klimaatverschillen kan erváren. Ga bijvoorbeeld met een denkbeeldige lift de aarde in en zie alle aardlagen aan je voorbij trekken. Of verdwaal in een klimaatdoolhof. Wie wil weten hoe een gebouw kan blijven staan als er een aardbeving is: ook dat kan je hier oefenen. Het museum GeoFort in Herwijnen is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je leert er van alles over klimaat, energie en water.

GeoFort in Herwijnen is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Info: geofort.nl

Lees ook dit NRC-stuk uit 2016 over GeoFort: Als een zalm glij je het museum door

Zuid-Holland

5 Het Kinderboekenmuseum Dansen met kikker

Je kunt er het alfabet leren, kruipen door Rupsje Nooitgenoeg of dansen met Kikker en zijn vriendjes. En op de autoradio van de bus van Annie M.G. Schmidts personage Tos kun je liedjes van haar horen. Ben je een Young Adult-lezer dan is er een escaperoom waar je kunt achterhalen van welk literair personage een gevonden sporttas is. Zit je tussen de Young Adult- en Kikker-leeftijd in: neem een slurper, een elektronische polsband, waarmee je je eigen personages maakt. Aan het slot heb je dan je eigen verhaal bij elkaar verzameld. In Het Kinderboekmuseum in Den Haag hoef je geen boeken te lezen, maar ga je de avonturen zelf beleven. Dat lezen komt wel weer thuis.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Info: literatuurmuseum.nl

Lees een reportage uit 2020 over dit museum: Leerzamer en goedkoper dan een attractiepark

Limburg

6 Mind Mystery Houd je brein voor de gek

Terwijl je voor je gevoel echt recht doorloopt, begint alles om je heen te draaien. In het museum Mind Mystery in Horst hebben ze een Vortex. Als alles draait en beweegt, hou dan maar eens je hoofd recht. Dat is ook best ingewikkeld in het huis dat op z’n kop staat. Ook alle meubels staan op hun kop… of ben jij het zelf die ondersteboven staat? Of je nu de weg kwijtraakt in het spiegeldoolhof of in je eigen hoofd omdat je niet meer gelooft wat je ziet: dat geeft allemaal niets, dat is namelijk de bedoeling. Een echte Mindf*ck, dit museum!

Mind Mystery in Horst is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Info: mindmystery.nl

Noord-Holland

7 Het Muiderslot Leven als een ridder

Lopen door een eeuwenoud kasteel waar echte ridders in hebben gewoond? Dat kan in het Muiderslot. Met speurtochten ga je de torens in, je kan je verkleden als echte jonkvrouw en vanaf de toren kan je kijken of alles nog wel veilig is. In de herfstvakantie logeren er echte middeleeuwse ridders op het Muiderslot (en Sinterklaas gaat er ook logeren, maar dat is later dit jaar). En soms zijn er heuse riddergevechten te zien.

Het Muiderslot in Muiden, vanaf 6 jaar. Info: muiderslot.nl

Meer weten over de kasteeltuin? Lees dan: De goddelijke geometrie van de tuin van het Muiderslot

Utrecht

8 Nationaal Militair Museum Bestuur een tank

Van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is alleen al het gebouw indrukwekkend. Je kan niet alleen zien hoe de oorlog er bij de Slag bij Waterloo uitzag, hoe harnassen er in de middeleeuwen uitzagen of hoe de laatste oorlogsdagen werden beleefd, je kan ook veel zelf doen: een F16-experience, of bijvoorbeeld rijden op mini-tanks (meestal alleen in de vakanties). En wat ook leuk is: er lopen veel oud-medewerkers van Defensie rond die met veel passie over hun oude werk en de museumstukken vertellen.

Nationaal Militair Museum in Soesterberg is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Info: nmm.nl

Lees de NRC-recensie van dit museum uit 2014: Zo voelt dat dus, oorlog voeren

Zuid-Holland

9 Naturalis Hallo T.rex, hoe gaat het?

Hoe weet je welke kleur dinosaurussen hadden, of hoe hun huid aanvoelde? In Naturalis kan je dat ontdekken in het dinolab, waar wetenschappers eindeloos bezig zijn met het sleutelen aan dinobotten die ze in de Verenigde Staten hebben opgegraven. En je kan er oog in oog staan met Tyrannosaurus ofwel T.rex Trix. Wil je wat herkenbaardere dieren, dat kan ook. Je kan onder een haai doorlopen, of een olifant aankijken en door een zwerm vlinders heenlopen. Het gebouw zelf is trouwens ook schitterend.

Naturalis in Leiden is geschikt voor alle leeftijden. Info: naturalis.nl/museum

Lees de recensie uit 2019 over het vernieuwde museum: De metamorfose van Naturalis is spraakmakend en schitterend

Brabant

10 Natuurmuseum Brabant Een feest voor je zintuigen

Altijd al willen weten hoe een braakbal (zo’n bal die een uil uitspuugt als die gegeten heeft) er van binnen uitziet? Of wil je weten welke insectenbeet is het pijnlijkst is? Of heb je een kat en wil je weten of de uitdrukking dat een kat ‘altijd op zijn pootjes terecht komt’ ook echt klopt? Bij het grote Natuurmuseum in Tilburg kan je niet alleen leren over hoe wetenschappers als Charles Darwin (die van de evolutietheorie) en Jane Goodall (die van de apen) hun onderzoek deden, maar kan je ook zelf onderzoek doen. Het museum bestaat al bijna 90 jaar, heeft in al die jaren een enorme collectie opgebouwd en is allesbehalve stoffig: kinderen kunnen hun hart ophalen met tal van moderne, interactieve en audiovisuele snufjes. Ontmoet Kikker of duik het herfstbos in: dit museum is een feest voor je zintuigen.

Natuurmuseum Brabant in Tilburg is geschikt voor alle leeftijden. Info: natuurmuseumbrabant.nl

Lees ook: Een kijkje in de hersenen

Zeeland

11 Deltapark Neeltje Jans Spelen tussen klimaatramp en orkaanmachine

Een watersnoodramp: je ziet er soms gruwelijke beelden van op televisie. In Nederland was er eentje in de nacht van 31 januari 1953, toen heel veel mensen en dieren omkwamen. Om zo’n ramp in de toekomst te voorkomen werden de Deltawerken bedacht. In Deltapark Neeltje Jans kan je met een 4D-animatie de ramp ‘ervaren’. In het themapark leer je ook van alles over vissen en zeeleeuwen, kan je zwemmen met haaien en achter de schermen kijken bij het zeehondenverblijf. En wie de ervaring van de watersnoodramp niet eng vond, kan naar de orkaanmachine. Kleine waarschuwing: een dagje is – omdat dit meer een park is dan een museum – best prijzig, zeker als je een extra arrangement boekt bij de dieren.

Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder, vanaf 6 jaar. Info: neeltjejans.nl

Lees ook: Hoe je een attractie maakt van een trauma

Noord-Holland

12 NEMO Baksteen zoekt kantoorstoel

Is vies water schoon te krijgen, en zo ja: hoe dan? En waarom heb ik andere oorlellen dan mijn moeder? In wetenschapsmuseum NEMO aan het IJ in Amsterdam kan je allerlei proefjes doen, of het nu gaat over je eigen DNA, planeten of scheikunde. In het laboratorium krijg je een witte jas en veiligheidsbril, alsof je al een echte wetenschapper bent. Ook leuk: elke dag is er een demonstratie van een kettingreactie, dan zie je wat een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende bakstenen voor een effect op elkaar kunnen hebben.

NEMO in Amsterdam is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Info: nemosciencemuseum.nl

In 2019 kocht NEMO voor het eerst een kunstwerk aan: De eerste aankoop van Nemo is groot en hufterproof

Overijssel

13 Oyfo Techniekmuseum Voorspel je eigen toekomst

Een tijdmachine, een bodyscan en interactieve onderzoekstafels. Het zijn maar een paar voorbeelden van de gadgets die te zien zijn in het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Of neem AI, iedereen heeft er wel mee te maken en dat zal in de toekomst nog veel meer worden. Kan jij het verschil nog zien tussen iets dat door een mens is gemaakt en door AI? En wil je weten hoe jouw eigen toekomst eruit ziet, dan kan je die hier laten voorspellen!

Oyfo Techniekmuseum in Hengelo, vanaf 4 jaar. Info: oyfotechniekmuseum.nl

Dit stuk publiceerde NRC bij de opening in 2021: Hier moet de kunst straks de techniek gaan bevragen

Utrecht

14Spoorwegmuseum Word zelf machinist

Ben jij benieuwd wat een machinist allemaal ziet? Is er een stuur? En wat moet die doen als een stoplicht op rood springt? In het Spoorwegmuseum in Utrecht kan je de machinistenproef doen: hoe snel reageer jij als er een wissel is of een rood signaal, rem je op tijd af voor een station of rijd je er gewoon keihard langs? Ook kan je kijken hoe vroegere machinisten een trein bestuurden. Toen de eerste treinen reden, vonden veel mensen dat eng: een soort ijzeren monster door het landschap – terwijl die toen niet harder reed dan 30 km per uur. Ook leuk, behalve de oude treinen en perrons, zijn de oude treinkaartjes van dik karton.

Spoorwegmuseum in Utrecht, geschikt voor alle leeftijden. Info: spoorwegmuseum.nl

Lees ook dit stuk over de laatste rit van de koninklijke trein: ‘Eind van een tijdperk’

Groningen

15Storyworld Van streep tot superheld

Elke superheld was ooit alleen maar een potloodstreepje. In Storyworld, een museum voor strip, games en animatie in Groningen leer je zelf strips te tekenen, animaties te maken en games te ontwerpen. Het is niet dat je lukraak begint met tekenen, je moet natuurlijk ook een verhaal bedenken. Voor een top-motionfilm is er een geluidsstudio waar je rare geluiden of stemmetjes kan opnemen. En wie geen zin heeft iets te maken: je kan ook gewoon oog in oog staan met Donald Duck of een andere stripheld.

Storyworld in Groningen, vanaf 7 jaar. Info: storyworld.nl

Lees meer over Forum Groningen: Unieke cultuurkolos voor alle Groningers

Noord-Holland

16Wereldmuseum Amsterdam Surinaams eten koken

Dansen als een filmster in Mumbai, op een markt in Marokko lopen of muziekinstrumenten bespelen die je nog niet vaak hebt gezien: in het Wereldmuseum Amsterdam junior (voorheen Tropenmuseum) is altijd een andere wereld te betreden. Deze herfstvakantie kan je meevaren op een boot door Busi Kondre en speel je het ‘Wat is waar?-spel’ over wat je onderweg tegenkomt in Suriname. Je ontdekt de Surinaamse keuken en doet daarvoor eerst boodschappen. Het Wereldmuseum Amsterdam is voor iedereen die een keer uit zijn eigen bubble wil treden.

Wereldmuseum Amsterdam in Amsterdam, vanaf 6 jaar. Info: amsterdam.wereldmuseum.nl

Noord-Holland

17 Verzetsmuseum junior Hoe was WOII voor kinderen?

Eva is Joods, Jan heeft ouders in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de NSB en Henk heeft ouders die de oorlog afwachten. In het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam ervaar je hoe het was om elke dag bang te zijn dat je opgepakt werd alleen maar omdat je Joods was, maar ook hoe het was om in een NSB-gezin te leven. Je ziet echte voorwerpen uit de oorlog, hoort radiofragmenten uit die tijd en ziet in filmpjes hoe de Tweede Wereldoorlog werd beleefd door kinderen.

Verzetsmuseum junior in Amsterdam is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Info: verzetsmuseum.org

Lees over de nieuwe opzet in het Verzetsmuseum: In verzet tegen de Duitse bezetting als mens of held?