’17 procent van vrouwen met overgangsklachten krijgt burn-out door combinatie met werk’

Van de vrouwen met overgangsklachten zegt 17 procent een burn-out te hebben gekregen door de combinatie van werken en de overgang. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV, die 4.500 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar bevroeg. De overgang leidt bij ruim driekwart van alle vrouwen tot psychische of lichamelijke klachten die hen kunnen hinderen bij hun werk.

Van de respondenten gaf 71 procent aan dat de combinatie van werken en de overgang hen zwaar valt. Volgens CNV leidt de overgang tot verminderde productiviteit.

Vrouwen kunnen volgens de medische website thuisarts.nl tijdens de overgang bijvoorbeeld last hebben van meer bloedverlies tijdens de menstruatie, opvliegers, stemmingswisselingen en hoofdpijn. Bij sommige vrouwen spelen ook spierpijn, psychische klachten en vergeetachtigheid op.

Taboe

Meer dan een derde van de ondervraagden schaamt zich om op het werk over de klachten te praten. „Treurig dat er nog steeds schaamte is over doodnormale fases waar vrouwen doorheen gaan. Weg dus met dat taboe”, zegt Danielle Woestenberg, bestuurder bij CNV.

De vakbond pleit voor overgangsbeleid op de werkvloer. Volgens het onderzoek heeft nu 2 procent van de werkgevers afspraken over hoe om te gaan met de overgang. „De kolfruimte is op iedere werkvloer verplicht. Het zou mooi zijn als deze ruimte multifunctioneel wordt. Vrouwen met overgangsklachten kunnen hier even van kleding wisselen of zich een half uurtje terugtrekken bij stevige hoofdpijn”, aldus Woestenberg.

Vrouwen met overgangsklachten krijgen niet altijd de juiste hulp, doordat de klachten moeilijk te onderscheiden zijn van de symptomen van een burn-out, schreef NRC eerder.


Lees ook
Overgang of burn-out? Veel vrouwelijke werknemers in de overgang missen begrip en ondersteuning

Overgang of burn-out? Veel vrouwelijke werknemers in de overgang missen begrip en ondersteuning


Leeslijst