Ruim 15 miljoen euro voor Giro555, fors minder dan voorgaande acties

De beladen Giro555-actie voor slachtoffers van het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten heeft ruim 15 miljoen euro opgehaald. De voorlopige eindstand van de inzameling die vorig week begon, werd woensdagavond bekend gemaakt vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, waar een actiedag plaatsvond.

Giro555 spande zich in de actie een ‘politiek neutraal’ imago te geven. Desalniettemin was de actiedag veel soberder dan bij eerdere nationale acties. De NPO zond slechts fragmenten uit omdat het onderwerp te gevoelig lag voor een nationale tv-show. Ook bestond het belpanel vooral uit hulpverleners, in plaats van bekende Nederlanders.

De actie leverde fors minder geld op dan eerdere Giro555-edities. Eentje voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië in 2023 bracht kort na de start al ruim 28 miljoen euro op. De inzamelingsactie voor Oekraïne twee jaar geleden eindigde met 106 miljoen euro.

Actievoorzitter Harm Goossens zei volgens persbureau ANP eerder op de woensdag „hartstikke tevreden” te zijn met de tussenstand. Hij zei erbij dat je het conflict in het Midden-Oosten niet kunt vergelijken met bijvoorbeeld een aardbeving. „Leed kun je niet vergelijken”, stelde hij.


Lees ook

Op de actiedag van Giro555 voor slachtoffers in het Midden-Oosten bellen mensen ook om te zeggen waarom ze niet doneren

Het belteam tijdens de nationale actiedag voor de campagne voor slachtoffers in het Midden-Oosten bij Beeld en Geluid.