Rechter: annulering order Qbuzz bij Ebusco gerechtvaardigd

Een bestelling van 45 elektrische bussen, die vervoerder Qbuzz had geplaatst bij elektrische busfabrikant Ebusco, mag geannuleerd worden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag besloten. Ebusco had een kort geding aangespannen om die annulering te voorkomen, omdat de bussen al gemaakt zijn. Qbuzz wil echter niet betalen, omdat het bedrijf veel te laat zou zijn met leveren.

Ebusco en Qbuzz kwamen in maart 2023 tot een overeenkomst, waarin stond dat de 45 bussen een jaar later geleverd zouden moeten worden. Toen bleek dat Ebusco dat niet ging halen, werd gemikt op 1 september van dit jaar. In diezelfde maand liet Ebusco weten een deel pas in oktober te kunnen leveren, en de rest pas in februari 2025. Afgesproken is dat Qbuzz de overeenkomst mocht laten ontbinden als alle bussen niet vóór 1 december van dit jaar geleverd zouden worden.

Mogelijk faillissement 

De rechter oordeelt dan ook dat Ebusco zich niet heeft gehouden aan de overeenkomst die de twee partijen hadden gesloten. Omdat de leveringstermijn is overschreden en bij Qbuzz zorgen bestaan dat de overeenkomst alsnog wordt nageleefd, is annulering terecht. Daarnaast zijn er “ernstige vermoedens dat Ebusco de onderhoudsverplichtingen en verstrekte garanties niet na zal komen”.

Omdat de eerste leveringsdatum niet is gehaald, moet Ebusco 1,2 miljoen euro aan Qbuzz betalen. De vervoerder heeft daarom beslag laten leggen op één van de rekeningen van Ebusco. Volgens de rechter is ook die beslaglegging terecht. Ebusco vreest dat het door die beslaglegging salarissen van de pakweg 750 werknemers niet kan betalen.

Voor Ebusco, dat in de eerste helft van dit jaar een verlies van 65 miljoen euro leed, zal de uitspraak als een mokerslag voelen. Eerder liet de advocaat van de fabrikant al weten dat het in Brabant gevestigde bedrijf op het randje van faillissement bungelt en dat het voortbestaan van het bedrijf deels afhangt van het contract met Qbuzz.


Lees ook

Conflict met vervoerder Qbuzz dreigt het einde van e-busmaker Ebusco in te luiden

Een lijnbus van Qbuzz in Veendam, gebouwd door het Brabantse Ebusco.