Na een dag van grote winsten staat de beurs vandaag weer in het rood

Na zonneschijn komt regen, zo luidt een oude beurswet. De dag van gisteren ging de boeken in als een uiterst zonnige dag met grote koerswinsten in de hele wereld. Vandaag komt dan de terugslag.

De Amsterdamse AEX opende vanochtend 0,3 procent in de min en daalde het eerste uur nog wat verder. Chipmachinemaker ASML behoorde vrijdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs, omdat een Amerikaanse zakenbank het koopadvies voor het aandeel ASML introk.

Naast de chipbedrijven (ook ASMI en Besi daalden) stond zorgtechnologiebedrijf Philips in het rood op de AEX, met een verlies van dik 1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de sterkste stijger, met een plus van 0,6 procent.

Heel Europa deed een stapje terug: Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent, Londen zakte 0,6 procent. Op de Duitse beurs hadden met name de auto-aandelen het zwaar. Gisteren gaf Mercedes-Benz na beurs een winstwaarschuwing af. Het aandeel staat iniddels 8 procent in de min, BMW en Volkswagen verloren respectievelijk 3,5 en 2,8 procent.