Spanningen rond Gaza nemen toe, top in Caïro levert weinig op

De tekenen stapelen zich op dat de crisis in het Midden-Oosten uitdijt. De zichtbare diplomatieke winst van het weekend was beperkt. Overleg leverde niet veel meer op dan een gemankeerde top in Caïro. Ook mocht een bescheiden aantal vrachtwagens met hulpgoederen na dagen gesteggel eindelijk de Gazastrook in. Wel zal premier Mark Rutte maandag naar Israël reizen voor een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en een tweede ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

In de nasleep van de terreuraanval van Hamas is een vierledige crisis ontstaan. Het was het begin van oorlog tussen Hamas en Israël, die binnenkort vermoedelijk een nieuwe fase ingaat met een Israëlisch grondoffensief. Er ontstond een gijzelcrisis omdat Hamas tweehonderd mensen naar Gaza ontvoerde. In het hermetisch afgesloten gebied is inmiddels ook een humanitaire crisis ontstaan. En dan is er de vrees dat het conflict overslaat naar Libanon en Syrië als door Iran gesteunde militante groeperingen zich in het gevecht mengen.

Een slecht voorteken is dat Israël veertien dorpen aan de grens met Libanon evacueerde uit vrees voor aanvallen van de militante groepering Hezbollah die gesteund wordt door Iran. Volgens Libanese berichten komen Israëlische raketten steeds verder Libanon binnen. In en rondom Gaza neemt de spanning ook nog verder toe. Israël trekt steeds meer militairen samen aan de grens met Gaza, voerde raketaanvallen uit op vliegvelden in Syrië en bombardeerde een moskee in Jenin op de Westelijke Jordaanoever omdat zich daar Palestijnse strijders zouden schuilhouden.

Het door Hamas aangestuurde Gazaanse ministerie van Volksgezondheid stelde zondag dat er sinds 7 oktober al 4.651 Palestijnen gedood zijn, onder wie 1.873 kinderen. Deze cijfers zijn door NRC niet onafhankelijk te verifiëren. Maar zeker is wel dat er in Gaza elke dag vele burgerslachtoffers vallen. Het door Hamas verkondigde aantal kan de publieke verontwaardiging over de oorlog verder aanwakkeren.

Nederlandse dode

Intussen gaan de raketaanvallen en bombardementen op Gaza onverminderd door. Bij een explosie in een vluchtelingenkamp kwam de Nederlandse Islam al-Ashqar om het leven. Zij is de moeder van een 16-jarige jongen uit Doorn die in NOS-uitzendingen vertelde over zijn verblijf in Gaza. Zondagochtend namen Palestijnen vanuit Gaza steden in Israël onder vuur. Tel Aviv deed opnieuw een beroep op de bewoners van noordelijk Gaza om naar het zuiden te vertrekken.

De VS kondigden aan meer wapens naar de regio te sturen. Meteen na de terreuraanvallen stuurden de VS één vliegdekschip naar het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee, vorige week ging een tweede die kant op. Zaterdag maakte de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, bekend dat de VS ook de luchtafweersystemen Thaad en Patriot sturen.

De extra wapens zijn het Amerikaanse antwoord op de dreiging dat Iran zich met het conflict gaat bemoeien. Ook heeft een onbekend aantal Amerikaanse militairen opdracht gekregen zich gereed te houden voor uitzending, nadat eerder al tweeduizend militairen in een hogere staat van gereedheid waren gebracht.

De bescheiden humanitaire transporten van het weekend waren een van de weinige lichtpuntjes, samen met de vrijlating, vrijdag, van twee van de naar schatting tweehonderd gegijzelden. De VN-chef voor humanitaire hulp, Martin Griffiths, voerde het hele weekend gesprekken met Egypte en Israël om meer hulp Gaza in te kunnen sluizen via de grensovergang met Egypte in de stad Rafah. Zaterdag passeerden de eerste twintig vrachtwagens de grens, zondag nog eens zeventien. Volgens de VN was het konvooi van zaterdag maar 4 procent van de reguliere dagelijkse import. VN-hulporganisatie OCHA zegt dat er dagelijks honderd vrachtwagens nodig zijn.


Lees ook
Is Iran uit op escalatie? ‘Niemand kan deze strijders nog stoppen’

De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei dinsdag tijdens een toespraak voor de Iraanse staatstelevisie in Teheran.

De top in Caïro op zaterdag was in een paar dagen tijd belegd en had één belangrijke handicap: Israël was er niet vertegenwoordigd en de VS stuurden slechts een waarnemer. Een doorbraak mocht dan ook niet worden verwacht. Arabische leiders veroordeelden de Israëlische bombardementen op Gaza, terwijl Europese politici er op wezen dat burgers beschermd moeten worden. Het kwam niet tot een gezamenlijke verklaring, laat staan tot een initiatief om de complexe crisis in te tomen.

De Jordaanse koning Abdullah veroordeelde het mondiale zwijgen over de Israëlische aanvallen, die, zei hij, duizenden het leven hebben gekost en die één miljoen mensen ontheemd hebben: „De Arabische wereld hoort dat Palestijnse levens minder waard zijn dan de levens van Israëliërs.” De Palestijnse leider Mahmud Abbas onderstreepte dat de Palestijnen zich niet van hun land laten verdrijven. Europese vertegenwoordigers drongen aan op een humanitaire corridor naar Gaza en riepen Israël op tot zelfbeheersing.