Het is een echt werkpak, het A7-LB-ruimtepak van Apollo 17-astronaut Gene Cernan, nog viezig van het maanstof van de Taurus-Littrow-vallei, waar hij en collega Harrison Schmitt in 1972 bijna een etmaal werkten. Als commandant – te zien aan de rode strepen op de helm en de mouwen – verliet Cernan (1934-2017) de maan als allerlaatste mens.
Ruimtevaarttechnologie fascineert de Duitse kunstfotograaf Christian Voigt (1961), die eerder architectuur, museumzalen en dinosaurus-skeletten in uitputtend detail fotografeerde, en die als jongetje de maanlanding op televisie bekeek. Voigt bezocht privécollecties en ruimtevaartmusea in Florida en Moskou, nog nét voor de covid-pandemie, om zijn meer dan levensgrote foto’s te maken.
„Ik werk alleen met het licht dat er is”, zegt hij. Verschillende sluitertijden en diafragma-openingen met zijn ALPA, een ouderwetse technische camera met een moderne CCD-sensor van 150 megapixel, leveren een reeks van vijf tot tien beelden. Die worden in de computer samengesmeed worden tot één. „Mijn assistent en ik componeren ze eigenlijk.”
Het levert enigszins onderbelichte, bijna tastbaar stoffelijke beelden op met veel schaduw en detail, waar alle afleiding uit is weggeknipt. Voigt: „De zwarte achtergrond is van ons. En in het spiegelende vizier heb ik originele foto’s van de maanlander geplakt, of een sterrenstelsel. Anders zou je mij zien met mijn statief.”
Ruimtepakken zijn eigenlijk nauwsluitende ruimteschepen. De ruimtevaarder moet er soepel in kunnen bewegen, maar ze moeten ook zuurstof aanvoeren, CO2 en waterdamp afvoeren en ook de warmte die de ploeterende inzittende produceert. Ook moeten ze beschermen tegen straling, en vaak zijn ze voorzien van een luier voor noodgevallen. Vanaf de jaren zestig werden er in de VS en de Sovjet-Unie tientallen ontwikkeld.
De ontwikkeling van het Sokol-K-pak (‘sokol’ betekent ‘valk’) van de Sovjet-Unie had een tragische aanleiding. In 1971 stikten drie ruimtevaarders toen tijdens de terugkeer de zuurstof uit hun Sojoez-capsule weglekte. Daarna moesten kosmonauten tijdens kritische momenten altijd een ruimtepak dragen. Dit Sokol-K pak uit 1973 was de voorloper van de pakken die Russische kosmonauten ook nu nog dragen.
De twee Amerikaanse experimentele pakken, de Litton B1-A uit 1969 en de metalen diepzeeduiker-achtige RX-2 uit 1963, zijn nooit in de praktijk gebruikt. De foto’s, groot afgedrukt met lightjet-printing op glanzend papier, hangen sinds 25 oktober in galerie Wanrooij in Amsterdam. Prijzen beginnen bij 25.000 euro.
Lees ook
Op de maan ga je vanzelf zingen