Ruime Kamermeerderheid wil fors extra geld voor ov

Attje Kuiken (PvdA), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.
Attje Kuiken (PvdA), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto Bart Maat

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet in de begroting alsnog 420 miljoen euro vrijmaakt voor het openbaar vervoer. Een motie van ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker krijgt van links tot rechts brede steun, want de motie is mede ondertekend door de VVD, BBB, PVV, CDA, D66, Volt, SGP, SP en GroenLinks-PvdA. De partijen zeggen met een bedrag van 300 miljoen euro de „verschraling van het regionaal openbaar vervoer door het wegvallen van haltes en buslijnen” te willen voorkomen. „Wij investeren in betaalbare bereikbaarheid door ons hele land. Want als je het ziekenhuis, school of de winkel niet kunt bereiken of betalen dan verkruimelt de gemeenschap”, zegt Bikker in een toelichting op de motie.

Naast geld voor het regionale openbaar vervoer vraagt de Kamer ook 120 miljoen euro voor de NS, om zo te voorkomen dat de prijs van kaartjes volgend jaar omhoog gaat. Naar verwachting komen er donderdagmiddag meer van dit soort voorstellen uit de Kamer om de begroting aan te passen. Omdat het kabinet demissionair is, is het de verwachting dat bewindslieden de door de Kamer gewenste aanpassingen zullen doorvoeren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: onze Ruslandstrategie is ‘totaal mislukt, maar niet per se verkeerd’