Amalia gaat een opleiding tot militair reservist volgen; ontmoeting met Trump noemde ze een ‘bijzondere’

Prinses Amalia gaat volgend jaar als werkstudent aan de slag bij het Defensity College in Amsterdam. Daar wordt ze opgeleid tot militair reservist. Daarnaast gaat de oudste dochter van koning Willem-Alexander een bacheloropleiding Nederlands Recht volgen, ze is bijna klaar met de interdisciplinaire studie Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam.

De prinses (21) vertelde over haar verdere studieplannen tijdens een persgesprek in de tuin van Huis ten Bosch, na afloop van de halfjaarlijkse fotosessie met het gezin – dat zus Alexia „een bonding-momentje” noemde voor haar en haar zussen. Amalia studeert in Amsterdam, Alexia in Londen, Ariane rondde haar middelbare school af aan het United World College Adriatic in het Italiaanse Duino.

Als iedereen wat minder overal een mening over zou hebben, zou het land er mooier uitzien

Willem-Alexander
koning

Ariane werd twee maanden geleden achttien en was daarom voor het eerst bij het persgesprek. Op de vraag hoe ze zichzelf zou omschrijven – over de prinses is weinig bekend – antwoordde ze dat ze dat moeilijk vond. Haar zussen hadden er minder moeite mee om te vertellen waarvoor ze bij hun jongste zus zouden aankloppen. Bij Ariane kan je terecht voor „een luisterend oor”, zei Amalia. Alexia: „En de leuke kleren.” Ariane: „Maar daarvoor wordt niet aangeklopt. Dan wordt de deur gewoon opengedaan.”

Ze noemden haar verder grappig, zachtaardig en slim – al raakt hun zusje wel vaak spullen kwijt. Volgens Amalia is Ariane goed met getallen, terwijl de kroonprinses zichzelf meer omschreef als een alfa.


Lees ook

Koning bedankt Spanjaarden, die Amalia maandenlang opvingen na zware bedreigingen

Prinses Amalia tijdens het staatsbanket met koning Felipe en koningin Letizia in het Koninklijk Paleis.

Mening

De koning en koningin hoorden het allemaal met een glimlach aan. Fel werd de koning even toen tijdens het gesprek met de schrijvende pers aan zijn dochter werd gevraagd hoe het is om als lid van het Koninklijk Huis wel een mening te mogen hebben, maar die niet te kunnen uiten.

Amalia antwoordde dat ze geen belemmeringen voelt. Ze keek naar haar vader en hartstochtelijk zei hij dat het gezin heel veel kan zeggen. Er bestaat, zo vindt Willem-Alexander, een heel verkeerd beeld van ministeriële verantwoordelijkheid. Volgens artikel 42 van de Grondwet is de Koning onschendbaar en zijn ministers – in casu de premier – verantwoordelijk voor het handelen van de vorst.

Willem-Alexander wilde graag duidelijk maken dat hij zijn toespraken zélf schrijft, dus niet zomaar oplepelt wat een minister wil. De ministeries lezen de speeches wel tegen. Maar na veertig jaar weet de koning volgens eigen zeggen wel wat hij wel of niet kan zeggen – zijn toespraken gaan nooit in tegen regeringsbeleid. Zijn ideeën staan dus volgens de koning in al die toespraken – alleen de Troonrede op Prinsjesdag is niet de zijne.

Hij herhaalde wat hij in 2023 in de podcast Door de ogen van de koning zei: „Spreken is zilver, zwijgen is goud.” Ook herhaalde hij dat als „iedereen wat minder overal een mening over zou hebben, het land er mooier uit zou zien”. Zijn oudste dochter had zich eerder in dergelijke bewoordingen uitgelaten.

Trump

Op de vraag wat ze dachten van hun Amerikaanse logé vorige week dinsdag – president Trump logeerde in de Haagse vleugel van Huis ten Bosch – gaven vader en dochter dan ook diplomatiek antwoord. Willem-Alexander noemde het als staatshoofd een van zijn taken „een belangrijke bondgenoot” uit te nodigen.

Een kort moment van na het ontbijt, waarop koningin Máxima met getuite lippen Trump lijkt na te doen, ging vorige week op sociale media viral. Daarnaar gevraagd, zei de koningin dat ze achter de camera’s iemand bedankte en „thank you” zei.

Amalia noemde de ontmoeting met de Amerikaanse president een „bijzondere”. Bij het diner zat ze aan tafel tussen de Franse president Macron en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Met name het gesprek met de laatste had Amalia „ontzettend cool” gevonden. Haar afstudeerscriptie gaat over deepfakes die door AI zijn gemaakt en Europees recht. „Ik mocht bepaalde dingen vragen waar ik enthousiast over was. Daar heeft ze ook heel lief antwoord op gegeven.”


Lees ook

Niets is aan het toeval overgelaten als prinses Amalia de Den Helder doopt

Voor het eerst voert kroonprinses Amalia een officiële handeling uit, zonder dat haar ouders daarbij zijn.