Een team van drie studenten is er met behulp van röntgenstralen en kunstmatige intelligentie in geslaagd een tweeduizend jaar oude rol verkoolde papyrus te lezen. Het gaat om een boekrol uit het Romeinse plaatsje Herculaneum, dat in 79 na Christus door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius onder de as bedolven werd.
Bij opgravingen in 1750 werd hier een bibliotheek met 1.800 papyrusrollen aangetroffen. Ze verkeerden in slechte staat en pogingen ze te openen leidden soms tot vernietiging van het materiaal. Youssef Nader (Egypte), Luke Farritor (VS) en Julian Schilliger (Zwitserland) is het nu echter gelukt vijftien kolommen Griekse tekst leesbaar te maken zonder de papyrus te hoeven ontrollen. Ze krijgen hiervoor een prijs van 700.000 dollar, ruim 650.000 euro.
De tekst die het drietal onthulde is waarschijnlijk van de hand van de filosoof Philodemus van Gadara, die in de eerste eeuw vóór Christus in Herculaneum woonde. Zijn bibliotheek zou bewaard zijn gebleven in het gebouw dat nu de ‘Villa van de papyri’ wordt genoemd. Philodemus was een aanhanger van de Griekse wijsgeer Epicurus (341-270 v.Chr.), die zich veelal met ethiek bezighield. Volgens Epicurus was persoonlijk geluk het hoogste wat de mens bereiken kon.
De vijftien nu leesbaar gemaakte kolommen passen prima binnen deze filosofische stroming. De auteur mijmert namelijk over goederen die een mens plezier kunnen geven. Maakt het uit voor de mate van genot of die goederen schaars zijn of in overvloed aanwezig? „In het geval van voedsel geloven we niet dat schaarse zaken lekkerder zijn dan zaken die volop voorhanden zijn”, concludeert hij.
In andere passages gaat het over muziek, een onderwerp waarvan bekend is dat Philodemus erover geschreven heeft. Volgens de bij het project betrokken Richard Janko, hoogleraar klassieke talen aan de Universiteit van Michigan, is het „waarschijnlijk” dat de nu ontcijferde onbekende passage bij dit werk hoort. „We zullen binnenkort, als er meer tekst zichtbaar is gemaakt, de titel kunnen lezen. Er zijn nog zoveel vragen: ik kan niet wachten!”
De race om een rol leesbaar te maken heette de Vesuvius Challenge 2023, en kwam niet op de gebruikelijke, academische manier tot stand. Nat Friedman, een ondernemer uit Silicon Valley, was geïntrigeerd door de rollen van Herculaneum en stelde een geldbedrag beschikbaar voor degenen die erin zouden slagen hun geheimen te ontsluiten. De software die daarvoor nodig was, werd voor het grote publiek beschikbaar gesteld, zodat iedereen kon meedoen. Online fondsenwerving zorgde uiteindelijk voor een flinke prijzenpot. Het eerste geld (respectievelijk 40.000 en 20.000 dollar) werd uitgekeerd in oktober 2023, toen Farritor en Nader er vlak na elkaar in slaagden een eerste woord zichtbaar te maakten: ‘paars’.
De Nederlander Jan Paul Posma, die eerder een start-up had in Silicon Valley, is projectleider van de Vesuvius Challenge. Hij is opgetogen. „Dit is onbeschrijfelijk. Ook wij hadden niet verwacht dat het gewoon zou lukken binnen een jaar. Met een budget van minder dan 1,5 miljoen. Wat voor een project als dit natuurlijk helemaal niets is.”
De tweede fase van het project gaat nu in, zegt Posma. „We hebben nu zo’n 5 procent van één papyrusrol gelezen, maar we hebben er tot dusver vier gescand . Het doel voor 2024 is om 90 procent van alle vier de rollen te lezen.”
M.m.v. van Stijn Bronzwaer