Na een gênante onthulling kondigt HBO (Max) een keur aan van mogelijke Succession-opvolgers

Het was de slechtst mogelijke timing: een dag vóór topman van HBO en Max Casey Bloys vorige week de serieplanning voor 2024 zou presenteren aan de pers, deed tijdschrift Rolling Stone een nogal gênante onthulling. Bloys, die als hoofd programmering aan de wieg stond van vrijwel alle grote HBO-titels van de afgelopen twee decennia en wiens creatieve visie wordt gezien als een van de redenen dat het merk HBO tegenwoordig gelijk staat aan kwalitatieve en prestigieuze televisieseries, bleek in 2020 het plan te hebben opgevat om met nep-twitteraccounts tv-recensenten online lastig te vallen als ze niet positief waren over een van zijn shows.

Een kinderachtig plan dat uiteindelijk nooit echt van de grond is gekomen, er werd slechts een handjevol niet eens heel onaardige tweets in anderhalf jaar tijd verzonden. Maar het merendeel van de in het artikel bij naam genoemde ‘getrolde’ critici was donderdag in de grote theaterzaal van het nieuwe HBO-hoofdkantoor in de Hudson Yards in New York aanwezig om naar Bloys presentatie te luisteren. Vandaar dat hij zichzelf dan ook genoodzaakt zag om het praatje te openen met excuses voor zijn „ontzettend domme idee” dat voortkwam uit frustratie, „vanuit huis werken” en een „ongezonde hoeveelheid door Twitter scrollen”.


Lees ook
Succession is een van de beste series aller tijden

Scène uit het vierde en laatste seizoen van ‘Succession’.

Dat Bloys zich de slechte kritieken – toch een normaal onderdeel van het vak – zo had aangetrokken kwam naar eigen zeggen voort uit de enorme passie die hij voelt voor de shows die onder zijn toezicht worden gemaakt. Dat is tevens de reden waarom hij donderdag niet wilde verklappen voor welke van de nieuwe HBO en Max Originals die in 2024 verschijnen, hij de hoogste verwachtingen heeft. „Je werkt zo hard aan alle series, en je kent alle makers die eraan hebben gewerkt. Het is stom te zeggen dat ze een beetje mijn kinderen zijn, maar dat zijn ze wel. En ik kan onmogelijk zeggen welke mijn favoriet is”, zei hij vanaf het podium na zijn presentatie. Al verklapte hij wel dat True Detective: Night Country, dat in januari van start gaat met Oscarwinnaar Jodie Foster in de hoofdrol, één van zijn favoriete kinderen is.

Paradepaardje Succession

De verwachtingen voor het vierde deel van de anthologieserie, met elk seizoen andere makers, personages, verhaallijn en setting, zijn sowieso hooggespannen. HBO heeft sinds het einde van paradepaardje Succession in mei dit jaar geen echt grote hit meer gehad – het soort serie dat de tijdgeest vangt en wekenlang het gesprek van de dag beheerst zoals ook The Last of Us dit het afgelopen jaar deed. The Idol met popster The Weeknd was een flop en ook het tweede seizoen van het inmiddels gecancelde Winning Time maakte weinig los. De terugkeer van True Detective, dat dit keer is geschreven en geregisseerd door de Mexicaanse Issa Lopèz en in Alaska speelt, had aan deze minder succesvolle periode eerder een einde moeten maken maar werd vanwege de stakingen in Hollywood naar 2024 getild. Hierdoor bepaalden de afgelopen maanden niet HBO maar titels van concurrerende platformen op de overvolle streamingmarkt het gesprek van de dag.

True Detective: Night Country met Kali Reis en Jodie Foster (rechts). Beeld HBO/Max

Nu die lange werkonderbreking zo goed als voorbij is kon Bloys donderdag toch weer een stevig programma aan ‘originals’ presenteren – onder voorbehoud dat een onverwachte verlenging van de nog niet helemaal opgeloste acteursstaking alsnog roet in het eten kan gooien. The Regime met Oscarwinnaar Kate Winslet in de hoofdrol was een van de belangrijkste titels op de lijst. Winslets vorige HBO-miniserie Mare of Easttown, leverde het bedrijf immers vier Emmy’s op. Al is The Regime, dat gaat over een hedendaags Europees autoritair regime onder leiding van Winslets personage en werd geregisseerd door Stephen Frears, opvallend komischer dan Winslets veelgeprezen drama uit 2021.

Winslet is niet de enige grote Hollywoodnaam op het 2024-schema; Robert Downey Jr. zal een veelvoud aan rollen vervullen in spionnenthriller The Sympathizer en Colin Farrell is vrijwel onherkenbaar onder een enorme laag protheses in de Max Original The Penguin, een serie die bouwt op de enorme DC Comics-bibliotheek die Warner Bros. Discovery bezit en die Bloys enthousiast omschrijft als een ‘prettig ouderwets maffiaverhaal’. Daarnaast maakten Veep-schrijver Armando Iannucci en American Beauty-regisseur Sam Mendes The Franchise, een satirische comedy over het produceren van een superheldenfilm waarvan de trailer die donderdag werd getoond de zaal vol tv-critici oprecht aan het lachen kreeg.

Robert Downey Jr. (rechts) in The Sympathizer.
Beeld Hopper Stone/SMPSP

Dunk and Egg

Uiteraard keert er ook van alles terug in 2024. Het derde, door de stakingen uitgestelde seizoen van Hacks zal in de eerste helft van het jaar te zien zijn, net als seizoen twee van Tokyo Vice. Al is de grootste, terugkerende HBO-titel volgend jaar House of the Dragon. De eerste beelden van het tweede seizoen van de Game of Thrones-prequel die exclusief aan de Amerikaanse recensenten en het handjevol aanwezige internationale tv-critici in het theater werden getoond, beloven vooral dat oorlog op handen is. Bloys bevestigde ook dat er momenteel geen andere spin offs van de vreselijk populaire fantasytitel zijn goedgekeurd, op de eerder aangekondigde prequel Dunk and Egg na die in 2024 zal worden opgenomen.

Door de maandenlange stakingen van de schrijvers en acteurs in Hollywood dit jaar, is de release van het derde seizoen van hitserie The White Lotus wel doorgeschoven naar 2025. Hetzelfde geldt voor de terugkeer van het succesvolle zombiedrama The Last of Us, dat eigenlijk al in productie had moeten zijn. De opname begint pas komend voorjaar.

HBO Max is met Discovery+ samengevoegd tot het platform Max, een variant die begin volgend jaar in Nederland begint en hier HBO Max zal heten om verwarring met Omroep Max te voorkomen. Bloys mocht donderdag ook een aantal nieuwe, niet HBO-titels aankondigen die ietsjes minder prestigieus zijn. De meest opvallende? Human vs Hamster, een reality spelshow van het Magnolia Network waarin mensen het opnemen tegen hamsters.