Koninklijk pardon voor Maleisisch oud-premier Najib: niet 12 maar 6 jaar cel voor corruptie en witwassen

De Maleisische koning Ibrahim heeft de gevangenisstraf gehalveerd van voormalig premier Najib Razak, die was veroordeeld wegens omkoping en het witwassen van geld. Dat heeft de Maleisische gratieraad vrijdag bekendgemaakt, melden zowel internationale als lokale media. Het koninklijk pardon, waarvoor geen precieze reden werd gegeven, zorgt ervoor dat hij niet twaalf, maar zes jaar de cel in moet. De 70-jarige Najib, die sinds 2022 vastzit, komt daardoor naar verwachting in augustus van 2028 vrij.

De misdrijven van Najib houden verband met het zogeheten ’1MDB-schandaal’, vernoemd naar het staatsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dat hij als premier oprichtte om de economische ontwikkeling in Maleisië te stimuleren. Uit dat fonds is volgens persbureau Reuters naar schatting 4,5 miljard dollar (omgerekend zo’n 4,1 miljard euro) gestolen en meer dan 1 miljard dollar doorgesluisd naar rekeningen die indirect tot de oud-premier zijn te herleiden. Volgens Amerikaanse en Maleisische onderzoekers zou Najib dat geld hebben gebruikt om een superjacht, andere luxe-eigendommen en de productie van de film The Wolf of Wall Street te financieren.


Lees ook
Mijlpaal voor Maleisië: oud-premier veroordeeld voor corruptie

Ex-premier Najib Razak nadat hij dinsdag schuldig is bevonden. Hij heeft twaalf jaar gevangenisstraf gekregen. In afwachting van zijn beroep blijft hij op vrije voeten.

Door het besluit worden ook de boetes die Najib opgelegd kreeg, verlaagd van 210 miljoen ringgit (omgerekend zo’n 40 miljoen euro) naar 50 miljoen ringgit. De gratieraad benadrukt dat indien de oud-premier dit bedrag niet betaalt, zijn gevangenisstraf alsnog met een jaar wordt verlengd en hij pas in 2029 vrijkomt. Najib, die tussen 2009 en 2018 premier van Maleisië was, vroeg in de zomer van 2022 kort na zijn opsluiting om koninklijke gratie. Hij was de eerste premier in de geschiedenis van het land die tot een gevangenisstraf werd veroordeeld, maar heeft de beschuldigingen altijd ontkend.